Jóval kevesebbet kapnak a Quaestor-károsultak

Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a Quaestor-károsultakra vonatkozó törvény új, immár alaptörvény-kompatibilis verzióját. A törvény szakít a Quaestor kifejezéssel, a szöveg általánosságban beszél a kötvénykibocsátó csaló cégek okozta károk rendezéséről – az más kérdés, hogy a jogszabály indoklása konzekvensen 30 ezer károsultról beszél, ami ugye egyértelműen és kizárólag a Quaestorra vonatkozik.

A törvény alapvetően nem változik sokat a korábbi verzióhoz képest, vagyis a kötvénybizniszbe belebukott ügyfelek 30 millió forintig kapnak kártalanítást a kárrendezési alaptól. Ezt az összeget azonban csökkenteni fogja ez-az, amit a befektetővédelmi alap által védett befektetéseknél önrésznek hívunk. Itt kicsit más a helyzet, de a lényeg ugyanez.

A javaslat szerint kártalanítás nem jár a kifizetett kamat és hozam után, ráadásul ezt 2008. január 1-jéig visszamenőleg kell kiszámítani. Nem igazán egyértelmű, honnan jött ez a dátum, de az utóbbi nyolc évre nem számolhatnak el hozamot az ügyfelek a kötvények után. A levont hozam után hárommillió forintig a károsultaknak nem kell önrészt fizetniük, az efölötti részre azonban igen, 11 százalékot kell vállalni a kártalanítás során. Ezzel a számítások szerint 17 ezer károsult kárrendezése történhet meg önrész fizetése nélkül. Az ezen módszerrel kiszámított összegből még le kell vonni azt a tételt, amit a Beva fizetett ki a kártalanítás során, ezt követően alakul ki a kárrendezési alap által kifizetendő végleges összeg. A törvény rendezi, kik és hogyan finanszírozzák a kártalanítást, eszerint a kárrendezési alap a jegybanktól kap áthidaló kölcsönt. Az alap kibocsáthat adott kamat mellett kötvényeket is, hogy finanszírozhassa a kártalanítást. Végeredményben a kártalanításra fordított összeget a ­Beva-tagok extra befizetéseiből finanszírozzák majd.

Mivel a pontos összeg nem ismert még, ezért nem is lehet az extra befizetésre nézve pontos előírást adni, az menet közben alakul majd ki. Amit a jogszabály tehet, az annyi, hogy az egyes Beva-tagokat terhelő befizetésnek ad sapkát, vagyis a terhelés differenciált lesz az adott pénzügyi szolgáltató paraméterei alapján. Az Index információi szerint összesen nagyjából 60 milliárd forintba kerül az egész ügylet, ami az eredeti verzió töredéke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.