Jön a BMW-Toyota sportkocsi

Hibrid és dízeltechnológiák cseréje mellett több területen is hosszú távú megállapodást írt ma alá a japán és német autóipari konszern elnöke.

Akio Toyoda, a Toyota Motor Corporation (TMC) elnöke ma a BMW müncheni központjában találkozott Norbert Reithofer-rel, a BMW AG igazgatótanácsának elnökével, ahol közösen bejelentették, hogy a tavaly decemberben elkezdett együttműködést várhatóan további területekre is kiterjesztik. A két vezető szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy a két vállalat hosszú távú közös munkába kezd négy technológiai területen: az üzemanyagcellás rendszerek fejlesztése, a jövőbeli sportkocsik szerkezetének és részegységeinek közös fejlesztése, az elektromos hajtásláncok kialakítása és a könnyűsúlyú technológiák fejlesztése terén.

Norbert Reithofer és Akio Toyoda ma szándéknyilatkozatban is megerősítette a két vállalatcsoport hosszú távú stratégiai partnerségét, melynek keretében technológiákat cserélnek és közösen fejlesztenek sportkocsit. A japán konszern elnöke szerint „a BMW kifejezetten erős a sportkocsik fejlesztésében. Nem csoda hát, ha izgatottan várom, milyen autók születnek majd együttműködésünk eredményeként.”

2012 márciusában a BMW Group és a TMC szerződést írt alá az új generációs lítium-ion akkumulátorcellák közös kutatásáról. Ezen túlmenően tavaly decemberben megállapodás született a BMW Group és a Toyota Motor Europe között arról, hogy 2014-es kezdettel a németek 1,6 és 2,0 literes dízelmotorokat szállít a Toyota Motor Europe részére. A japánok erőssége a környezetbarát hibrid és üzemanyagcellás technológia, így ezekre is számít a német konszern. A ma aláírt szándéknyilatkozat megerősíti ezt a tavaly decemberi megállapodást, s ennek alapján lehetőség nyílik egyéb lehetséges közös projektek kijelölésére és megvitatására is.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.