Jön az opeles sakkozó ügyvéd

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterjelölt bírja a terhelést. Az utóbbi években egyszerre volt parlamenti és önkormányzati képviselő, ügyvéd, választott bíró, autókereskedő és a sakkszövetség elnöke – egyebek mellett.

Orbán Viktor kormányfő Seszták Miklóst jelöli nemzeti fejlesztési miniszternek, a posztot 2011 vége óta ellátó Németh Lászlóné helyére. A 2010 óta az Országgyűlés KDNP-frakcióját erősítő, ám a Fideszben is tevékenykedő politikus korábbi kutatások szerint a második leggazdagabb honatya.

Seszták Miklós
Seszták Miklós

Vagyonnyilatkozata alapján Kisvárdán felesben tulajdonol egy 90 négyzetméteres lakóházat, egy 1200 négyzetméteres lakóházudvart, övé egy társasház tizede, egy XIII. kerületi 102 négyzetméteres iroda, egy XIII. kerületi társasház 50 százalékának haszonélvezeti joga, van 23 millió forint készpénze, 161 milliós bankbetétje (ez két év alatt 45 millióval nőtt), tízmilliós egyéb követelése és ugyanennyi tartozása, aktívan ellátott ügyvédi tevékenységéből évi 30 milliós bevétele származott.

Kisvárdai önkormányzati képviselőként havi bruttó 118 ezret kap, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara választott bírájaként esetenként bruttó 250 ezerben részesül, illetve a kisvárdai Ramiris Autó Kft. is száz százalékban az övé. Ez amúgy az Opel Kisvárda nevű autókereskedés.

Hivatalos önéletrajza szerint 1968-ban született többgyermekes, mint hangsúlyozza, keresztény, értelmiségi családban. Édesapja görög katolikus lelkész volt 1971-től haláláig Kisvárdán, édesanyja nyugdíjas védőnő és jelenleg is az ukrán határ menti kisvárosban él. Öt testvére van. A család 1971-ben költözött Kisvárdára. Középiskolai tanulmányait az esztergomi ferences gimnáziumban végezte, majd a ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát.

Jelenleg ügyvédként dolgozik Kisvárdán, saját ügyvédi irodájában. 1993-ban nősült, felesége Berecz Marianna. Gyermekeik Sára és Rebeka. Ügyvédi tevékenysége mellett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés gazdasági és vagyonbizottsága elnöke (erről az interneten utoljára 2012-es dokumentumok tanúskodnak), Kisvárda képviselő-testületének tagja, az ügyrendi bizottság elnöke.

Részt vesz a Fidesz informatikai és telekommunikációs munkacsoportjának tevékenységében, és a párt országos választmányának is tagja. A parlamentben 2014-ig a gazdasági és a fogyasztóvédelmi bizottság tagja, a közbeszerzési albizottság elnöke, az informatikai albizottság és az elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottság tagja volt. Jelenleg a gazdasági bizottság alelnöke.

A parlamentben az elmúlt négy év során 25-ször szólalt fel. Ott találjuk a nevét néhány törvény beterjesztői között – legyen szó akár az iskolai testnevelésről, a digitális átállásról vagy a máriapócsi kegyhelyről –, 67 módosító indítványa volt a legkülönbözőbb tárgyú törvényekhez, és néhány kevéssé támadó jellegű kérdést és interpellációt is intézett az Orbán-kormány tagjaihoz. Elnökölte a cégfelszámolói piacot nemrég újraosztó bizottságot is.

Neve többek között annak kapcsán merült fel, hogy az egykori Nemzeti Fejlesztési Ügynökség széles sávú hálózati fejlesztésről szóló pályázatán a kiírt húszmilliárd forint több mint felét elnyerő, Demján Sándor nagyvállalkozó üzlettársaihoz és offshore-gyanús cégekhez köthető, akkor alapított társaságok áttételes tulajdonosának abban az időszakban felügyelőbizottsági tagja volt.

Az ügyet feltáró Privatkopo.hu által közzétett zavaros levelében a portált a jogi eljárás veszélyére figyelmeztetve úgy nyilatkozott, hogy nincs köze a vázolt ügyekhez. Az általa baloldali támadásoknak nevezett oknyomozó anyagok szerint különböző offshore-kapcsolatú cégek jogi képviseletét is ellátta. Az érintett távközlési cégeket a korábbi uniós pályázatokat felülvizsgáló Lázár János Miniszterelnökséget irányító államtitkár átláthatatlan hátterűnek minősítette, és visszaköveteli tőlük a megítélt uniós támogatást.

Seszták Miklós 2011 óta a sakkszövetség elnöke, a kormányfő Facebook-oldalára feltöltött tavalyelőtti videó szerint pedig Pap Géza, az Olajterv eddigi tulajdonosa etyeki pálinkafőzdéjében együtt danolászta vidáman Orbán Viktorral, hogy: „erre-arra jártak, sok kislányt meghágtak”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.