galéria megtekintése

Jön a rezsiharc 2.0

2 komment


Marnitz István

A csendben zajló gázár-felülvizsgálat 2017-re újfent hangos rezsiharcot sejtet – hisz 2013-hoz hasonlóan ez is a választások előtti év lesz.

Jelentősen átkavarja ugyanis a gázárak belső szerkezetét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemrég megjelent rendelete, de – mint azt szakértőink kiszámolták – mindez nincs hatással a végfogyasztói gázárra.

A módosítás legfőbb oka, hogy ismételten megváltozik a gáz mérési módja. Míg korábban a köbméter-alapúról Joule-alapúra tértünk át, addig mostantól megajoule (MJ) helyett kilowattórában (kWh) mérjük a gázt. (Ettől még gázóránk továbbra is köbméterben mér.)

 

Ezen túlmenően több gázszabványt is módosítottak. Így például most már nem a 15, hanem a 0 Celsius-fokos gáz tulajdonoságait veszik alapul. (Ezért nem alkalmazható mechanikusan a kWh és a MJ közötti 3,6-os szorzó.)

Megint változik a gáz mérési módja
Megint változik a gáz mérési módja
Veres Viktor / Népszabadság

A lépéssel a keletiről a nyugati szabványokhoz igazodunk, tekintve, hogy immár a legjelentősebb gázmennyiség Ausztria felől érkezik az országba.

A rendeletnek nincs köze a jelenleg zajló gázipari költségfelülvizsgálathoz – közölték lapunkkal a hivatalnál. Mint ismert, a 2013 eleji rezsicsökkentésre visszavezethető uniós kötelezettségszegési eljárás miatt a MEKH január 1-i hatállyal rendelet helyett ismét határozatban hirdeti ki a gázdíj hatáskörébe tartozó tételeit. Ezek a számla kisebbik részét kitevő, a gázhálózat működtetését biztosító úgynevezett rendszerhasználati díjak.

A lakossági gáz mint termék díját ugyanakkor továbbra is a szakminiszter határozza meg. A rendeleti és a határozati forma közötti látszólag kicsi a különbség, ám mégis ez volt a 2013-as „rezsiharc" sarokköve. Míg ugyanis a hivatal hagyományosan költségfelülvizsgálatokon alapuló határozatban hirdette ki a gázdíj rá eső részét, addig azt a szolgáltatók bíróságon megtámadhatták, bizonyos, szerintük jogos költségeik elismerését kérve.

Egy rendeletnek viszont nem kell költségfelülvizsgálaton alapulnia, azt nem kell indokolni és nem is perelhető. Az EU eme fideszes huszárvágást töröltette most el. A MEKH tehát jelenleg ismét költségfelülvizsgálatot végez, ez alapján határozatot hoz, amit a gázcégek újfent megtámadhatnak. A MEKH lapunknak a folyamatról annyit írt, hogy a díjhatározatokat 45 nappal azok életbe lépése előtt – vagyis november közepén – teszi közzé. Szakértők megjegyzik: eme, ma még kevéssé szembetűnő folyamat 2013-hoz hasonlóan bizonyára ismét a választások előtti év egyik politikai slágertémájává teszi a „rezsiharcot".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.