galéria megtekintése

Jön a nyár: se klíma, se szerelő az agyonszabályozás miatt

16 komment


Ábrahám Ambrus

Közeledik a nyári hőségriadók időszaka, és az emberek jelentős része nincs tisztában azzal, hogy már nem vásárolhat magának klímaberendezést minden előkészítés nélkül. Ehhez ugyanis a boltban olyan igazolást kell bemutatni, amelyet regisztrált szerelő állított ki arról, hogy ő fogja elvégezni az üzembe helyezést. Ha ilyen papír nincs, akkor nem adják oda a berendezést.

Ez az új szabályozás ­bosszantó annak, aki nem ismeri, de a piac átláthatósága és a környezetvédelem szempontjából megfelelőnek látszik. Csakhogy a klímaszerelőkre vonatkozó előíráscsokor rengeteg papírmunkával jár, ami sok időt rabol a szakemberektől. Ők viszont kevesen vannak, ráadásul a regisztrációhoz szükséges tanfolyamokat jelenleg nem lehet itthon elvégezni.

A helyzet ugyanez volt tavaly is, holott mások között erre a célra hozták létre a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságot. Ám a testület nem szervezi meg a minősített szereléshez szükséges tanfolyamokat, sőt elérhetetlen – állítják a klímások. Így most az összes szerelő, aki minősíttetni szeretné magát, Szlovákiába, közelebbről Párkányba megy, s ott végzi el a szükséges európai uniós oktatást, majd hazajön, és a vizsgával a zsebében regisztrál a hatóság internetes oldalán.

– Vicc az egész! – fakadt ki lapunknak egy szakember. A kurzusok lehetséges indulási időpontjával kapcsolatban levélben és telefonon is kerestük a Nemzeti ­Klímavédelmi Hatóságot a Kormany.hu oldalon feltüntetett elérhetőségeken, próbálkozásaink azonban eredménytelennek bizonyultak, semmilyen választ nem kaptunk.

 

A tavaly bevezetett változtatások ugyanakkor jó dolgokat is hoztak a piac szereplőinek.

Szabályváltás

Tavaly alapjaiban változott meg a klímaszerelési és -értékesítési piac. Ma már a vállalkozások nem építhetnek engedély nélkül rend­szereket lakásokba, irodaházakba. A telepítéshez, a szereléshez, sőt még a kereskedéshez is jogosultságot kell szerezni a legális működéshez. A vállalkozásnak és a szerelést végző alkalmazottnak is „képesítettnek" kell lennie. Önmagában azonban még ez is kevés. A társaságot és a munkatársakat egyaránt regisztrálni kell egy központi adatbázisban. Ha mindezek közül valamelyik hiányzik, a telepítés már csak feketén lehetséges, ami viszont komoly büntetéssel járhat.

– Nagyon sok munkánk lett, annyi, amennyit nem is bírunk elvégezni mindig. Mintha eltűntek volna a piacról a kóklerek – mondta lapunknak Balázs, egy Nyugat-Magyarországon működő, klímaszereléssel foglalkozó cég tulajdonosa. Nem tudom, hogy ez pontosan minek köszönhető, annak-e, hogy szigorúbb szabályokat hoztak, de nem is nagyon érdekel. A módosításokkal mi most nyertünk, így egyáltalán nincs okunk panaszkodni – tette hozzá a cégvezető.

Egyre ritkább a jobbik eset: a klímaszerelő izzad
Fotó: Thinkstock

Más vállalkozásoknál is egybehangzóan arról számoltak be lapunknak, hogy a tavalyihoz képest sokkal több a megrendelésük. Igény biztosan van. Nyaranta ugyanis a lakótelepeken pél­dául elviselhetetlen a hőség. Akadt olyan – budapesti székhellyel működő – társaság, amelynek vezetője azonban pusztán azzal magyarázta a megrendelések számának növekedését, hogy szigorúbb lett a szabályozás. Tapasztalatai szerint a botcsinálta klímaszerelők csaknem fele eltűnt a ­piacról, de vidéken ennél nagyobb lemorzsolódásról is beszéltek lapunknak.

Volt, aki úgy vélte, a szerelők csaknem 60 százaléka eltűnt. Neve és cége mellőzését kérő, az alföldi térségben dolgozó megszólalónk ugyanakkor sietett hozzátenni: a teljes szektorra természetesen nem lát rá, véleményét személyes benyomások és a piaci versenytársakkal folytatott beszélgetések alapján alakította ki.

– Bár már közel negyven éve a piacon vagyunk, ennyi munkánk még valóban nem volt. Ám azt, hogy ez mennyire köszönhető az alkalmi klímaszerelők visszaszorulásának, nem merem megtippelni. Attól tartok, hogy amíg a klímavédelmi hatóság csak egy „só­hivatal", addig mindig is lehet majd olyan embert találni, aki vagy így, vagy úgy, de felszerel egy klímát – ­árnyalta a képet a piac egyik meghatározó hazai cégének vezetője.

Mint mondta, a kereslet most szédítő mértékű, ami vélhetően a tavalyi nagyon meleg nyárral magyarázható. Akkor ugyanis sokan észbe kaptak, és betervezték tavaszra a klímaszerelést.

Mindenesetre – vélik a klímások – aki most vagy a következő hetekben kap észbe, annak nem kis feladvány lesz szerelőt találni: a nyár közepéig ugyanis szinte minden jó szakember be van táblázva.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.