Jön a Libri, megy Matyi

Terjeszkedik a Libri, a nyáron 12 új üzletet tervez nyitni bevásárlóközpontokban. A bővítést elismerte a társaság vezérigazgatója, azt azonban nem erősítette meg, hogy ezek a boltok jelenleg még Alexandra könyvesboltokként működnek.

A tulajdonképpeni cserét erősíti, hogy Matyi Dezső fénykorában 15 milliárd forint bevételt produkáló cége, a Pécsi Direkt Kft. felszámolás alá került.

Eddig csak a bővítést ismerték el
Eddig csak a bővítést ismerték el
Szabó Bernadett / Népszabadság

Az is igaz ugyanakkor, hogy a könyvkereskedelmet már nem a Pécsi Direkt, hanem egy Rainbow Üzletház Kft. nevű cég végzi. Ez a cég a Matyi család érdekeltségébe tartozik, a családfő azonban nem tulajdonos. A Pécsi Direkt évek óta tartó agóniájának tehát vége lesz, de nem lehet tudni, mire számíthatnak a cég hitelezői. A társaság lassan tíz hónapja késik a 2013-as évről szóló mérlegének benyújtásával, vagyis csak annyit lehet tudni, mi volt a helyzet 2012-ben. Akkor a társaságnak több mint tízmilliárd forint tartozása volt, ennek jelentős része banki hiteltartozás és szállítói tartozás.

A kereskedőcég több kiadónak is tartozott, emellett esetenként bérletidíj-, nyomda- és egyéb tartozásai is voltak. Tavaly nyáron Matyi ajánlatot tett a kiadóknak, vállalva, hogy legfeljebb három év alatt megfizeti a tartozásokat. Ezzel együtt a Rainbow Üzletlánc vette át a kereskedelmi feladatokat. A kiadók belementek az alkuba, ám a jelek szerint nem sikerült tartani az ígéreteket. Nem tudni, milyen állapotban van most a Pécsi Direkt: a tízmilliárd forintot meghaladó tartozásállomány csökkenéséről nincs információ, s ha megindult a felszámolás, aligha sikerült ezt érdemben csökkenteni.

Emellett azonban biztosan állítható, hogy a cég bevételei jelentősen megcsappantak, hiszen már nem ez a cég viszi a kereskedelmi feladatokat. A 2012-es mérleg szerint a társaságnak 1,8 milliárd forint értékű ingatlanvagyona van, emellett egyéb befektetett eszközökkel és berendezésekkel együtt hatmilliárd forintot meghaladó vagyon szerepelt a könyvekben. Ha a kötelezettségeket nem sikerült lényegesen csökkenteni, ez a vagyon nem lesz elegendő a tartozások kifizetésére.

Technikailag nincs akadálya annak, hogy az Alexandra boltokban továbbra is árulják a könyveket, hiszen az új kereskedőcég nem kötődik a Pécsi Direkthez, vagyis azon nem követelhető a felszámolás alá került társaság tartozása. A Pécsi Direkt régi szereplője a nagy NAV-adósok listájának. Ebben a Rainbow Üzletház is követi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.