galéria megtekintése

Jön a kormány, drágul a negyed

Tovább nőhetnek az ingatlanárak az egyébként is felkapott I. kerületben, miután a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium a várnegyedbe költözik. Az más kérdés, hogy a közlekedés akár horrorisztikus is lehet majd.

Hirdetnek a Halászbástyától néhány száz méterre 50 négyzetméteres, kétszobás lakást 45 millióért, de akad az aktuális hirdetések között mindössze 36 négyzetméteres ingatlan is 30 millió forintért. Az egyébként is frekventált környék árainak hamarosan újabb lökést adhat, hogy a kormány a budai várnegyedben helyezi el a Belügyminisztériumot (BM) és a Nemzetgazdasági Minisztériumot (NGM) – az erről szóló határozat néhány napja jelent meg a Magyar Közlönyben. A tervek miniszterelnöki költözésről is szólnak.

A belügyi tárca az I. kerület, Országház utca 28–32., illetve az Úri utca 49–51. szám alatti ingatlanba költözik, míg a Varga Mihály vezette gazdasági tárca a József nádor térről tenné át székhelyét a Szentháromság tér 6. szám alá. Innen a Magyar Nemzeti Levéltárat ebrudalják ki, majd helyreállítják az egykori pénzügyminisztériumi épület eredeti állapotát.

Bár a költözés vélhetően nem zajlik majd észrevétlenül és fennakadások nélkül, a környéken lakók az ingatlanpiaci szakemberek szerint összességében mégis profitálni fognak a tervezett lépésből – legalábbis ami a négyzetméterárakat illeti.

 
Ki ne akarna errefelé lakni?
Ki ne akarna errefelé lakni?
Szabó Miklós / Népszabadság

Őrizni fogják az épületeket, így az eddiginél is biztonságosabb lesz a környék, és felújításokra is számítani lehet – sorolták lapunknak a pozitívumokat.

Az értéknövekedés ugyanakkor várhatóan nem lesz kiugró, hiszen az I. kerület már így is a nehezen megfizethető területek közé tartozik. Tavaly a Krisztinaváros volt a kilencedik legdrágább városrész az Otthontérkép adatai szerint, a Víziváros pedig a tizedik helyet csípte el.

Annak ellenére, hogy az I. kerület már most is a legdrágábbak közé tartozik, a tárcák odaköltözésével még feljebb mennek az árak. Persze nem olyan mértékben, mint ahogyan egy olcsóbb kerületet felpörgetne.

Messze ez a két terület produkálta viszont a legnagyobb átlagár-növekedést a megelőző évhez, azaz 2013-hoz képest: míg Vízivárosban 3,5, Krisztinavárosban több mint négy százalékkal drágultak a lakások. Az átlagos négyzetméterár a kerületben 313 ezer forint volt tavaly. Összehasonlításképpen: a prímet az V. kerület vitte, ahol egy ház vagy lakás négyzetmétere 352 ezer forintba került, míg a II. kerületben átlagosan 336 ezer forintot kellett fizetni.

Eközben az árlista végén kullogó kerületekben az átlagár mindössze 140-150 ezer forint. Egy kormányzati negyed felépítése egy alacsonyabb presztízsű városrészben jóval nagyobb hatással járna. Mindazonáltal mivel hasonló eset még nem fordult elő, nehéz modellezni, mi fog történni. Így a szakértők is csak találgatnak.

Bár ősszel valamelyest csökkent az I. kerület népszerűsége a Duna House statisztikái szerint, a számok még így is arról tanúskodnak, hogy csaknem minden tizedik potenciális lakásvásárló a várnegyedben vagy a környéken szeretne ingatlant találni. Ez az arány tovább nőhet, ha a költöző minisztériumok alkalmazottai között akad olyan, aki éppen lakásvásárlás vagy -csere előtt áll, és úgy gondolja, szívesen lakna a munkahelye közelében.

Nagy kérdés ugyanakkor, hogy a környéken élők mindennapjait mennyire befolyásolja majd a minden bizonnyal megnövekvő forgalom. A Várban autóval finoman szólva sem könnyű parkolni, a BKV-járatok pedig a munkaidő kezdete előtt és lejárta után valószínűleg az eddigieknél is zsúfoltabbak lesznek.

Pedig már most sem túl kényelmes sem a várbuszon, sem a 16-oson utazni, hiszen akár egy közepes turistacsoport is meg tudja tölteni a midibuszokat – ilyenek közlekednek a Várban. Ehhez képest több száz újabb utazó megakaszthatja a közlekedést reggel és délután is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.