Jól kifogytak a hazai gáztárolók

Április végére szépen kifogytak a hazai gáztárolók, mire – tavalyhoz képest egy hónap késéssel – az állami MVM megkezdte a feltöltést.

Április 22-én megindult a Magyar Földgáztároló (MFGT) Zrt. gáztárolóinak feltöltése - következtethető ki az állami MVM tulajdonában lévő társaság internetoldalán közzétett adatokból. Ezzel naponta néhány millió köbmétert juttatnak az összesen 4,4 milliárd köbméteres tárolórendszerbe. A töltöttség tavaly novemberben 2,6 milliárd köbméteren érte el a csúcs-, most pedig 277 millió köbméterrel 6 százalékon érte el a mélypontját. (Így tehát bizonyosan fogyott az orosz Gazprom által bértároltatott 700 millió köbméterből is, amiről a felek nem nyilatkoztak.) Az adatok tanúsága szerint a betárolási folyamat a tavalyinál egy hónappal később indult.

A szintén állami MFB irányítása alá tartozó, a stratégiai gázkészletet is magába foglaló algyői MMBF gáztárolójának feltöltése viszont egyelőre várat magára. Eme, 1,9 milliárd köbméteres tárolóban megmaradt 920 millió köbméter stratégiai gázkészlet is, amiből vészhelyzet híján továbbra se kellett felszabadítani. Az ezen felüli készletből azonban ott is csak 90 millió köbméter maradt meg. A stratégiai készlettel együtt számolva eme tároló töltöttsége 53 százalékon áll. Az MFGT és az MMBF összesítve, vagyis a teljes, 6,3 milliárd köbméteres hazai gáztárolórendszer - a stratégiai készleteket is beleszámítva - idén 17 százalékos töltöttségről indult.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.