galéria megtekintése

Jöhet akár magyar nemzeti alkoholkvóta is

10 komment

NOL

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón cáfolta, hogy a kabinet nemzeti italboltok létrehozását tervezné.

Trafikosíthatják az alkoholpiacot, a tervek szerint ugyanis már a közeljövőben csak meghatározott, speciális értékesítési jogosítvánnyal rendelkező árusítóhelyeken lehetne alkoholt vásárolni – írta a Figyelő meg nem nevezett kormánypárti forrásokra hivatkozva. A lap szerint már a tavaszi ülésszakban nekifoghatnak az alkoholpiac átszervezésének: a kormány egyebek mellett a jövedékiadó-törvényt is át akarja írni, ami könnyen lehet, hogy a már készülő monopólium jogi megalapozásának része lenne. Mindez oda vezethet, hogy új befektetők jelennek majd meg az alkoholpiacon – főként a szeszesital-gyártásban –, a piacfelosztás nyertes helyeiért pedig várhatóan megindul a könyöklés a kormánypárton belül.

Fotó: Aly Song / Reuters

A csütörtöki kormányinfón azonban Lázár János cáfolta a hetilap értesüléseit. Mint mondta, a kormány nem tervezi nemzeti italboltok létrehozását, nincs terv monopólium létrehozására sem.

 

Az utóbbi években időről időre felröppentek híresztelések a szeszpiac lehetséges államosításáról. Két, egymást részben fedő verzió ismert: az egyik szerint az alkohol kiskereskedelmét speciális italboltokba terelnék, a másik szerint pedig az ital nagykereskedelmét is szabályoznák, azaz nemzeti alkoholkvótát írnának ki, a nagykereskedők ebből részesülhetnének.

Mindez jelentős veszteséget okozna a kereskedőláncoknak. A tömény italok árusítása ugyanis – ellentétben a cigarettával – busásan megtérülő üzletnek számít. Több cégnél is lapunktól értesültek az újabb piaci pletyka felröppenéséről, és egyelőre nem kommentálták.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.