Jöhet az orgoványi takarék károsultjainak kártalanítása

Immár hatályos a jegybank határozata, amellyel visszavonta az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet működési engedélyét. Mindez megnyitja az utat a takarék felszámolása és a betétesek kártalanítása előtt – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Tegnap hatályba lépett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azon határozata, amely visszavonta az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét. Mint beszámoltunk róla, a jegybank 2014. július 4-én tette közzé engedély-visszavonó határozatát, amely – a szövetkezeti integrációról szóló törvény előírása szerint – a jogszabály feltételeinek megvalósulásával 8 nap múlva vált hatályossá. E határidő tegnap járt le.

Ezt követően a jegybank által az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezethez kirendelt felügyeleti biztosok várhatóan rövidesen kezdeményezik az intézmény felszámolását. Az ezt elrendelő bírósági végzés Cégközlönyben való megjelenését követően az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabály által előírt 20 munkanapon belül – az adott betétes tényleges betétösszegétől függően – akár 100 ezer eurós összeghatárig (jelenlegi árfolyamon több mint 30 millió forintig) kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény alapján.

A takarékszövetkezetnél meglévő likvid eszközöket a Takarékbank Zrt. veszi át, és igény esetén e likvid eszközök mértékéig, arányosan fizeti ki a betéteseket (a biztosítottakat és a nem biztosított betéteket egyaránt) a szövetkezeti integrációs törvény alapján.

A betéteseknek egyelőre semmit sem kell tenniük, a Takarékbank Zrt. és az OBA minden szükséges részletes tájékoztatást meg fog adni, illetve rendelkezik majd a megfelelő ügyféladatokkal.

Az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet mintegy 28 ezer betétessel rendelkezett, betétállománya 2014. június 30-án 62 milliárd forint volt, működési területe Bács-Kiskun megye egy régióját ölelte fel. A takarékszövetkezet mérlegfőösszeg szerinti piaci részesedése ugyanakkor 2014. május 31-én a hitelintézeti szektorban nem érte el a 3 ezreléket sem. A takarékszövetkezeti szektor helyzete – ellentétben ezen egyedi intézménnyel – prudenciális szempontból összességében stabil.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.