Jöhet az állami lakáslottó

Benyújtotta az Országgyűlésnek a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló törvényjavaslatot a kormány. A Rogán Antal által jegyzett tervezet célja a lakásállomány bővítésének elősegítése, a lakásvásárlás – és az építőipar – támogatása, a közösségi előtakarékosság ösztönzése. A konstrukció a lakáskasszáknak és a kereskedelmi bankok hitelkínálatának lehet versenytársa.
A nok lényege, hogy a közösséghez csatlakozó tagok vállalják egy általuk meghatározott összeg befizetését meghatározott rendszerességgel, a nok pedig a takarékoskodó által elhelyezett összeg függvényében a hiányzó tagi befizetést kamatmentesen megelőlegezi a sorsolással vagy licittel kiválasztott tagnak.

A javaslatból a többi között kiderült: a nok nyilvános felhívással toborozza majd a tagokat, legalább 120-at. A közösség tevékenysége legalább 10, legfeljebb 15 évig tart majd, társasági formája minimum 100 millió forint alaptőkéjű zrt lesz. Szervezői engedélyt az a cég kaphat, amely legalább ezer lakóingatlan építésében és értékesítésében részt vett már, és legalább 2 évig folyamatosan teljesítette a fogyasztói csoportokról szóló adatszolgáltatási kötelezettséget.

A vágyott lakóingatlan értékét a tagok egyénenként határozhatják meg, ezen nem módosíthatnak. Az ingatlan értéke 10 és 40 millió forint között lehet, aki ennél drágább lakásba, házba szeretne költözni, annak a különbözetet egy összegben kell befizetnie. Az előtakarékossági befizetések mellett szervezési díjjal is számolnia kell a tagnak jelentkezőknek. A megtakarításból kizárólag új lakás vásárolható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.