galéria megtekintése

Jogtalanul küldött fizetési felszólítást ügyfeleinek a Tigáz

4 komment


Marnitz István

Jogtalanul küld ki magánfogyasztóinak több százezres fizetési csekkeket a piacról hamarosan távozó Tigáz. Nem kell befizetni.

Egyre sajátosabb fordulatokat vesz a Tigáz „behajtási költségátalány”-ügye: immáron a cég is elismeri, hogy a magánszemélyeknek kiküldött, akár több százezres behajtási költségátalány „téves”. Ha valaki panaszt tesz, eltekintenek az összeg behajtásától. De nem tudni, mi van azokkal, akik befizették a jogtalanul kirótt terhet.

A múlt hét végén a Népszabadság számolt be Z. Mária első hallásra bonyolultnak tűnő esetéről, amely közel sem egyedi. A hölgy a gázt a saját nevén lévő gázórával használja, ám a saját cégével megosztva fizeti a számlákat. Bevételeinek ütemezése miatt a számlafizetéssel rendszeresen késik néhány napot, s ez az oka annak, hogy néhány hete több százezres fizetési felszólítást kapott a Tigáztól „behajtási költségátalány” jogcímén.

Az olasz hátterű gázszolgáltató arra hivatkozott, hogy egy uniós eredetű jogszabály nyomán a kereskedelmi ügyletekben az eladó késve fizető céges ügyfelére egy évre visszamenőleg valamennyi problémás tétel után 40 eurót terhelhet „behajtási költségátalány” címén. Ám vállalkozása mellett Z. Mária személyesen is kapott ilyen felszólítást. Vagyis a szolgáltató az elmúlt egy év alatt néhány napos késéssel befizetett valamennyi havi befizetése után 40 helyett rendre 80 eurót számított fel a fogyasztónak, aki az ingatlanán nonprofit oktatási intézményt üzemeltet. Ez így összességében 12-szer körülbelül 80 eurónak megfelelő 24 ezer forint, közel 300 ezer forintra rúg.

 

Az üggyel kapcsolatos első érdeklődésünkre a Tigáz csak a jogszabályt ismertette, külön kiemelve, hogy a büntetés magánszeméllyel szemben nem alkalmazható. Ismételt megkeresésünk nyomán azonban mégis azt taglalták, hogy magánszeméllyel szemben is alkalmazták a büntetést.

Érdemes reklamálni, mert a hiba az adatbázisban van
Fotó: Mediaworks

E szerint sok esetben egy gázmérőre szerződik egy lakossági fogyasztó és a vele egy címen bejegyzett kisvállalkozás, amelynek képviselője a lakossági fogyasztó maga. Ilyenkor adatbázisukból „nem állapítható meg egyértelműen”, hogy az egyazon személy által aláírt szerződés melyike vonatkozik lakossági, illetve céges felhasználásra – írják.

Ha a Tigáz magánszemélynek küld ki behajtási költségátalány jogcímén fizetési felszólítást, akkor az „téves” – közli a cég. Ha ezt a fogyasztó jelzi feléjük, akkor „a vállalat ezt semmisnek tekinti, és a vállalkozásra vonatkozóan fogja kiküldeni az értesítőt”.

A cég válasza számtalan sebből vérzik, és rengeteg kérdést vet fel. Jogszerűen működhet-e a gázszolgáltató ügyféladatbázisa, ha – legalábbis hivatalos válaszuk alapján – ez esetben nem tudtak különbséget tenni magán- és céges ügyfél között. Pedig nemrégiben egy új szabály előírása alapján egy Fidesz-közeli cég súlyos összegekért világította át a gázcégek rendszereit, a Tigáz esetében is sikerrel.

A gázszolgáltató szintén több hasonló esetet említ, ám nem tudni arról, hogy az ügyet elsőként feltáró Népszabadság megkereséseinek megválaszolásán túl milyen kommunikációs és egyéb csatornákon igyekszik a csorbát kiköszörülni. Valamint felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy a nekik küldött, akár több százezres fizetési felszólítások semmisek, azokat nem kell befizetni. Az is megválaszolatlan, hogy mit kezd a Tigáz a magánszemélyek által panasz nélkül befizetett behajtási költségátalányokkal: a pénzt – tiltakozás híján – bevételezik, avagy adatbázisukat felülvizsgálva mindenkinek visszaküldik.

Miközben a Tigáz válasza szerint a magánszemély reklamációja után a nevén lévő cégnek küldik ki az értesítőt, Z. Mária esetéből kiderül: eleve duplán büntettek volna. Hiszen a hölgy és cége külön-külön is megkapta a felszólítást. A Tigázzal is ismertetett, nem cáfolt dokumentumok tanúsága szerint 12 hónapra visszamenőleg havi több mint 12 ezer forintot követeltek rajtuk.

Minden forint számít?

Költői kérdés, hogy a hazai közművek közül miért pont a Tigáz és miért épp most – negyedévvel gázpia­ci tevékenységük befejezése előtt – kezdett élni (esetenként visszaélni) e jogával, hogy a számlájukat néhány napos csúszással befizető cégeken bevasaljon számlatételenként 40 ­eurót. Az említett átalányt ugyanis az unió vélhetőleg nem az ilyen esetekre találta ki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.