galéria megtekintése

Jogsértőn ellenőrzik a taxisokat

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 08. számában
jelent meg.


Ábrahám Ambrus
Népszabadság

A BKK túllép hatáskörén, amikor taxiengedélyeket ad ki vagy von vissza, ezért a helyzet jogszabályi tisztázását kéri a fejlesztési minisztertől az alapvető jogok biztosa. Székely László vizsgálata szerint a közlekedési központ számos jogsértést követ el a sofőrök ellenőrzése során.

Számos ponton kifogásolható az a gyakorlat, amelyet a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) követ a fővárosban működő taxisok tevékenységének ellenőrzése során – derül ki az alapvető jogok biztosának jelentéséből. Székely László szerint a vizsgálatokkal sérül az érintettek tisztességes hatósági eljáráshoz, a jogbiztonsághoz és a jogorvoslathoz fűződő alapvető joga.

A Népszabadságban tavaly ősszel számoltunk be arról, hogy a taxisok sérelmezik a BKK eljárását, amikor munkatársai „fedett ellenőrzéssel” vizsgálják a szolgáltatást, vagyis a revizorok a sofőr előtt nem fedik fel magukat, illetve utazásuk célját. A taxisok azt kifogásolták, hogy az ellenőrzésről annak végén, az „utas” kiszállásakor sem értesülnek, a BKK munkatársai a sofőrrel nem íratnak alá jegyzőkönyvet.

A papírmunkát utólag végzik el, és ez általános vélekedés szerint visszaélésekre adott módot. Megtörtént: a hibát a jegyzőkönyv szerint elkövető taxis még csak a környéken sem tartózkodott a kérdéses időben. A sofőrök jellemzően csak az engedélyük bevonásakor értesültek arról, hogy eljárás folyik ellenük, s csupán a bíróság előtt védhették meg magukat.

 
Nemrég a piacot egységesen szabályozó, országos rendeletért tüntettek a sofőrök
Nemrég a piacot egységesen szabályozó, országos rendeletért tüntettek a sofőrök
Teknős Miklós / Népszabadság

Elek Ferencet például – ahogy korábban írtuk – a BKK dokumentumai szerint a Duna Plazánál „kapták rajta”. A fedett ellenőrök azt írták a jegyzőkönyvbe, hogy a taxis a pesti bevásárlóközpontnál nem adott nekik nyugtát. Emiatt bevonták az engedélyét, amelyről őt utólag levélben értesítették. A jegyzőkönyvet nem látta, azt sem tudta, hogy ellenőrzést tartottak nála. Még inkább meglepődött, amikor kiderült, a kérdéses időpontban ő a főváros egy másik pontján, Budán volt. Fellebbezett a döntés ellen, és a bíróság első fokon neki adott igazat. Úgy tudjuk, az ügyet jelenleg másodfokon tárgyalják.

A nemrég elkészült ombudsmani jelentésből is kitűnik, a taxisok korábbi kifogásai nem voltak légből kapottak. Az alapvető jogok biztosa szerint a BKK a fővárosi taxirendelet alapján jár el, csakhogy az engedélyek kiadására vagy azok azonnali hatályú visszavonására ez nem – illetve más jogszabály sem – jogosítja fel a közlekedési központot. Ahogy Székely fogalmaz: a BKK „jogi helyzetének legitimációja hiányos”. Vagyis a BKK nem hatóság, az ellenőrei által rögzítettek mégis hatósági jogkövetkezménnyel járhatnak.

A jelentés ellenőrzésekről szóló része a lapunknak korábban tett állításokat erősíti meg. Az ombudsman által áttekintett esetben a vizsgált taxist nem tájékoztatták, a kontrollról csak engedélye bevonása után értesült. A jelentés szerint a panaszos által becsatolt „taxi-ellenőrzési jegyzőkönyvek egyikén sem szerepelnek az ellenőrzést végzők aláírásai”. Az alapvető jogok biztosa szerint „különösen aggályos”, hogy az ellenőrök a jegyzőkönyvet a „szakterületi vezetői munkautasítás” egyik pontja alapján az adott műszak végéig „az előírt Excel formátumban szerkeszthetik”.

Az utazások távolságának ellenőrzése sem tűnik hibátlannak. Ugyan a GPS-alapú mérés mára mindennapossá vált, ám a használt kontrolleszközök közül egyes telefonokkal sokkal pontatlanabb, míg másokkal pontosabb mérést lehet elvégezni. Márpedig így nehéz alátámasztani azokat az állításokat, hogy egy fuvart túlszámláztak vagy sem. Az ombudsman összegzésében arra jut, hogy ezekben az ügyekben „a BKK a Fővárosi Közgyűlés taxirendeletben ráruházott és biztosított ellenőrzési jogosultságokat kiterjesztően értelmezve, nem megfelelő eszközökkel és körülmények között jár el”, ezért felkéri Seszták Miklós fejlesztési minisztert, hogy jogszabályban tisztázza a BKK helyzetét.

Az ombudsman megállapításairól kikértük a BKK véleményét, ám megkeresésünkre csak annyit írtak: „Jelenleg nem tudunk választ adni kérdéseire, mert egyelőre nem született döntés az ügyben.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.