Jó évet zártak a Stabilitás önkéntes kasszái

Jó évet zártak tavaly a Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak. Az átlagos éves hozam 8 százalékos volt, ami kiugró teljesítmény a jelenlegi banki kamatkörnyezetben.

Igencsak jó évet zártak tavaly a Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak. Az átlagos éves hozam 8 százalékos volt, ami kiugró teljesítmény a jelenlegi banki kamatkörnyezetben. Az elmúlt egy évtizedre visszatekintve sincs sok okuk panaszra a kasszáknak, hiszen a 10 éves átlagos éves hozam csaknem elérte a 7,7 százalékot, ami a 4,87 százalékos 10 éves átlagos inflációt figyelembe véve, közel 2,8 százalékos reálhozamot jelent.

Ennek is köszönhető, hogy a Stabilitáshoz tartozó – a teljes szektor több mint 90 százalékát jelentő – kasszák a múlt év során fokozatosan növelték a vagyonukat, ami az év végére elérte a 912 milliárd forintot. Ebben a hozam mellett a tagok és munkáltatók befizetései is szerepelnek. Az egyéni befizetések összege a tavalyi 43,89 milliárd forintról 50,86 milliárd forintra emelkedett, ami annak is az eredménye, hogy a tagok értékelik a kedvező hozamadatokat, amely egyértelműen a bizalom jele – fejtette ki Lehoczky László, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke.

A munkáltatói befizetések egész évet tekintve viszont 43,6 milliárd forintról 36,07 milliárd forintra csökkentek. Ami a többi között azzal is magyarázható, hogy jelentős a „cafeteria elszívó hatása”, miután egy hosszú távú befektetés nehezen tud versenyezni egy olyan szolgáltatással, ami a mindennapi megélhetést segíti.

Az egy tagra vetített forrásállomány a Stabilitás önkéntes nyugdíjpénztárainál 831,48 ezer forint volt az elmúlt év végén, szemben az egy évvel korábbi 743 ezer forinttal. Ez pedig közel 12 százalékos gyarapodás. Az egyébként ugyancsak a pénztártagok bizalmának az erősödését jelzi, hogy kilépés miatt kifizetések 23,3 milliárd forintot tettek ki, ami markáns visszaesés az egy évvel korábbi 54,8 milliárd forinttal szemben.

Az önkéntes pénztárakba tavaly több mint 22 ezer új tag lépett be, míg a kilépők száma meghaladta a 60 ezret, így az év végén a Stabilitáshoz tartozó kasszák taglétszáma 1,098 millió volt.

Az egészségpénztárak esetében már nem ennyire díszesek az adatok. A szervezet kasszái több mint 44 milliárd forint vagyonnal zárták az évet, ami elmarad a 2012 év végi 46 milliárd forintos összegtől. Az érintett pénztárak létszáma egyébként jobbára stagnált, hiszen 721 ezer tagot számláltak december végén, ami minimális lemorzsolódást jelent a korábbi időszakokhoz képest. Az egy főre eső vagyon 2013 végére 61,26 ezer forintot tett ki, ami 3,8 százalékos süllyedést jelent a megelőző évi bázishoz képest.

A visszaléptetések előtt még meghatározó magán-nyugdíjpénztári szektor mára igencsak elolvadt – derül ki a szervezet számaiból. A taglétszám ma már csak 62 ezer főre tehető, míg a vagyon csupán 193 milliárd forintot tesz ki, ami azért nem jelent változást az előző év azonos időszakához képest. Az állami rendszerbe való visszalépések előtt még 19 pénztár működött a piacon, míg mára mindössze 5 maradt. (Egészen pontosan öt olyan pénztár tevékenykedik, amely nem kérte vagy nem áll végelszámolás alatt.)

Átlagosan egyébként egy magán-nyugdíjpénztári tag vagyona december végén közel 3,1 millió forintot tett ki, ami több mint 11 százalékos növekedésnek felel meg egy év alatt. – Az a tendencia – fejtette ki Lehoczky László –, hogy ha egy pénztár a végelszámolás mellett dönt, s ebből most is zajlik kettő, a tagok egy markáns része az állami tb-rendszerbe való visszalépés mellett dönt, vagyis fogy a tagok száma.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.