Jó sok településen nem ürítik júliusban a kukákat

Szabó Zsolt, a fejlesztési tárca államtitkára tegnap lapunknak burkoltan indokolatlannak nevezte a hulladékkezelők panaszait a finanszírozási problémák miatt. A szolgáltatás leállása immár nem jóslat: 33 Pest és Nógrád megyei polgármester kapott levelet a napokban a közszolgáltatójától arról, hogy július elsejétől megszűnik a hulladékos közszolgáltatás a településükön a likviditási gondok miatt.

Szemétszállítás. Egyelőre nem tiszta az irány
Szemétszállítás. Egyelőre nem tiszta az irány
Veres Viktor / Népszabadság

108 település elöljáróját pedig arról tájékoztatták – szintén az ország középső térségében –, hogy náluk is hasonló lépésre lehet számítani a közeljövőben, ha a pénzügyi krízis nem oldódik meg a következő napokban. Az ok mindenütt ugyanaz: májustól elvileg a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) szedi be a díjakat, és ez a cég fizeti a szolgáltatókat is, ám – ahogyan a Zöld Híd Régió Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonrofit Kft. illetékeseitől megtudtuk – a valóságban még nem fizetett, mert a rendszer utófinanszírozásra épül.

Csakhogy az érintett cégeket alaposan kivéreztették a korábbi kormányzati intézkedések, közel felük veszteséges, a hulladékkezelés-rendszerek működtetésének költségeit nem tudják megelőlegezni. Eddig közvetlenül az érintett vállalatok számlájára érkezett a pénz a lakosságtól, mostantól viszont az NHKV utal majd nekik, késve és jellemzően kevesebbet a korábbi bevételeknél.

Szabó Zsolt azt mondta, létezik előfinanszírozási lehetőség, ezt azonban a sajtóban panaszkodó hulladékos cégek úgymond nem kérték. A Zöld Hídtól kapott tájékoztatás szerint valóban megnyílt egy pályázati keret, május 27. és 31. között lehetett igényelni, és ők pályáztak is, de a kérelmek sorsáról semmit nem tudnak, ráadásul egyedi elbírálású, a költségeknek csupán egy részét fedező forrásról van szó, amely elvben a második negyedévre szól. Így viszont legfeljebb a hiányt csökkenti némiképp, a folytonos likviditási nehézségek enyhítésére nem lesz alkalmas.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.