Másfél milliárdot adnának, hogy pókerezhessenek még egy kicsit

Lassan licitháború alakul ki az egyik legnagyobb internetes sportfogadás-szervező vállalat megszerzéséért. A Bwin.partyról van szó, amelyre hétfőn közvetlen versenytársa, a gibraltári bejegyzésű 888Holdings is ajánlatot tett.

Elsőként pénteken a GVC Holdings terítette ki a lapjait, felvásárlási szándékának nyilvánosságra hozásával rögtön 11 százalékot erősödött az egyebek mellett a Party Poker, a PartyCasino és a FoxyBingo oldalakat üzemeltető Bwin.party árfolyama.

Kérői megadnák érte a 1,5 milliárd dollárt is
Kérői megadnák érte a 1,5 milliárd dollárt is
Herwig Prammer / Reuters

Ehhez tapasztott még hozzá most 6,6 százaléknyit a 888, amivel 873 millió fontra tornászta fel a Bwin.party piaci értékét. Azaz már egymagában többet ér, mint kérői, az 585 millió fontos 888 Holdings és a 281 millió fontos GVC Holdings együttvéve. Utóbbi üzemelteti a Sportingbetet, közösen a William Hill fogadóirodával. A 888 tulajdonosai nem repesnek az ajánlattétel láttán, a Bloomberg úgy tudja, hogy a készpénzes és részvénycserés üzletnek 59 százalékos a támogatottsága. Könnyen elképzelhető azonban, hogy a 888 és a GVC csak a bemelegítésnél lesz jelen, hogy később a pályán az igazi nagyjátékosok között dőljön el a harc.

Norbert Teufelberger, a Bwin.party vezérigazgatója számos céggel kezdett tapogatózó tárgyalásokat, s szerinte novemberre már nyertest is tudnak hirdetni. Szakértők szerint idő kérdése, mikor teszi meg ajánlatát a kanadai Amaya, amely a PokerStars 4,9 milliárd dollárért történt tavalyi megvásárlása óta a globális online pókerpiac főszereplőjévé lépett elő. Nos, ez sem váratott sokat magára, hiszen kiderült, hogy a GVC ajánlata mögött a 3,5 milliárd dolláros piaci értékű Amaya áll. Most másfél milliárd dollárt ígérnek készpénzben és új GVC-részvényekben a Bwin.party tulajdonosainak. (A 888-ajánlatot nem számszerűsítették.)

Közös nevező

A cikkben említett cégek mindegyike szerepel a NAV szerencsejáték-felügyeleti főosztályának tiltólistáján, ahol az engedély nélküli online szerencsejáték-szervezők honlapjainak blokkolását elrendelő határozatok sorakoznak. Ennek ellenére az oldalak élnek és virulnak, a tiltás a gyakorlatban nem sokat ér, ha valaki játszani akar, ma is megteheti, a rendszer kicselezése a rutinfeladatok közé tartozik.

A felosztás értelmében a GVC mindent vinne, leszámítva a Bwin pókerüzletágát, az ugyanis az Amayához kerülne, s ezzel rögtön kilőhetnék a PokerStars konkurenciáját. A fúziós törekvéseket az táplálja, hogy a szigorodó szabályozás, a piac szerzés és a játékfejlesztés növekvő költségei a nagyobb méretű cégeknek kedveznek. Maga a Bwin. party is egy „fúziós termék”, amely 2011-ben jött létre a Bwin és a PartyGaming összeolvadásából, ám ettől az új cég hatékonysága és nyereségtermelő képessége nem lett jobb, sőt, a tavalyi évet szerény, 237 millió eurós profittal zárta. A Bwin.party mindenesetre valóban jó parti lehet, a részvényeit egyöntetűen vételre ajánlják a befektetési tanácsadók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.