Bukarestet nehezen előzzük be rezsifronton

Júniusban több európai áram- és gázdíjhelyezésén is javított Budapest – derül ki a közműhivatal havi jelentéséből.

Míg az áramdíj kifizetése a budapestiek számára a felmért 22 uniós főváros, valamint Belgrád sorában a fizetésekhez képest nyolc hónapig folyamatosan a 8. legnehezebbnek számított, addig most már csak a 10. legnehezebb. Így a főváros közelít a középmezőnyhöz. A felmérés két évvel ezelőtti indulásakor még az 5. legkedvezőtlenebb helyen álltunk. Egy hónap alatt a pozsonyi és az athéni polgárokat előztük meg – utóbbi azért nem akkora eredmény.

Áram- és gázköltségeink családi jövedelmen belüli aránya 4,8 százalékról 4,7 százalékra csökkent. Noha Budapest hatodik legrosszabbnak számító helyezése a hetedikre változott, ennek az az oka, hogy az eddig vizsgált húsz főváros Zágrábbal 21-re bővült. A horvát fővárosban hajszállal kedvezőtlenebb a helyzet, mint nálunk, így Zágráb belépésekor pont Budapest 6. helyét foglalta el, eggyel kedvezőbb helyezésre tolva azt. A másik oldalról vizsgálva tehát 14. legkedvezőbbnek számító pozíciónk nem módosult.

Gázárban jók vagyunk
Gázárban jók vagyunk
Kurucz Árpád / Archív

A jövedelemhez viszonyított gázárak listáján a májusi visszaesés után Budapest júniusban visszaállt az előző havi 5. legalacsonyabb helyezésére, igaz, e tekintetben az elmúlt egy év során tartósan álltunk már a 4. helyen is. A helyezésért Párizzsal birkózunk.

A többi mutató nem változott. Így a lakossági áramár a felmért 22 uniós főváros, valamint Belgrád sorában továbbra is – immár több mint egy éve – a 2. legalacsonyabb. Budapestet pont az EU-n kívüli Belgrád előzi meg, így a kormány ezt a listát rendszerint akként értelmezi, hogy az EU-ban nálunk a legalacsonyabb az áramár.

A gázár tekintetében 21 uniós főváros és Belgrád sorában a felmérés két évvel ezelőtti kezdete óta változatlanul a 2. helyen állunk. Bukarest elsősége továbbra is behozhatatlannak tűnik, bár Románia a Nemzetközi Valutaalapnak a lakossági energiaárak fokozatos emelésére tett ígéretet. Mivel a hazai közműdíjak idén nem változtak, és a felmérésben kizárólag a jövedelmekhez viszonyított mutatóink változtak, ebből az következik, hogy pozícióinkat a hazai jövedelmek többiekhez viszonyított kedvezőbb emelkedése javította, illetve, hogy hozzánk hasonlóan a többi felmért állam sem módosít jelentősen a tarifákon.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.