Javított a magyar GDP-előrejelzésen az OECD

Az OECD három százalékra emelte a magyar GDP idei emelkedésére vonatkozó előrejelzését, ami immáron alig marad el a magyar kormány saját várakozásaitól.
Az Európai Unió (EU) után a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) is felfelé módosította a magyar gazdaság növekedésére adott előrejelzését a Gazdasági kilátások (Economic Outlook) című félévente megjelenő kiadványának szerdán publikált legfrissebb számában.

A magyar kormány 3,1 százalékos prognózisával csaknem egyezően, 3 százalékos GDP-növekedést vár erre az évre az OECD, a tavaly novemberi 2,1 százalékos várakozásával szemben. Ez a prognózis jobb az EU májusi 2,8 százalékos előrejelzésénél. A jövő évre mindkét nemzetközi szervezet 2,2 százalékos növekedést jósol Magyarországnak, ami 0,5 százalékponttal magasabb az OECD novemberi előrejelzésénél és alig alacsonyabb a kormány 2,5 százalékos várakozásánál.

Az OECD ebben az évben is a fogyasztói árak tavalyival megegyező 0,2 százalékos csökkenését prognosztizálja és jövőre 2,7 százalékos inflációt kalkulál a kormány 1,6 százalékos várakozásával szemben. A magasabb inflációt a rezsicsökkentés hatásának mérséklődésével és a munkaerőpiac szűkülésével magyarázza a jelentés. Az előrejelzés időhorizontjának, vagyis a jövő év végére az inflációs nyomás miatt a jegybank már a monetáris szigorításra, kamatemelésre kényszerülhet.

Az államháztartás hiányát tekintve is borúlátóbb az OECD, egyformán 2,8 százalékos GDP-arányos hiányt vár idén és jövőre a kormány 2,4, illetve 2 százalékos célkitűzésével szemben. A szervezet szerint az uniós módszertannal számolt államadósság ráta alig csökken, a tavalyi 76,9 százalékos GDP-arányos szintről idén 76,7, jövőre 76,1 százalékra mérséklődik. A munkanélküliséget tekintve érdemi javulást feltételez az OECD, prognózisa szerint jövőre éves átlagban 6,2 százalékos szintre süllyedhet a ráta az idén várható 6,9 százalékról a tavalyi 7,7 százalékkal szemben. A foglalkoztatás további élénkítése érdekében az adóék csökkentését ajánlja a szervezet.

Az OECD szerint a belső fogyasztás növekedésének lassulásával szemben a kivitel lendülete jövőre is fennmarad, ezzel tovább nő a fizetési mérleg többlete, amely a GDP 5 százalékát is meghaladja jövőre. A prognózis szerint a fogyasztás dinamikájának csökkenésével az export marad a növekedés legfontosabb hajtóereje. Az OECD ajánlásai között kiemelt hangsúlyt kapott a bankok üzleti környezetének javítására és a portfolió tisztítására tervezett lépések maradéktalan megvalósítása, ami a kulcsfontosságú a magánszektor beruházási aktivitásának növelése szempontjából is.

A nemzetközi gyakorlatban kedvezőnek ítélik meg a magyarországi bankadó csökkentését, ez derül ki az OECD előrejelzéséből - mondta el Barczel Vivien, az Erste Bank makrogazdasági elemzője az MTI-nek.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szintén kiemelte az OECD-prognózisnak azt a kitételét, miszerint "a magyar hatóságok elkötelezettek amellett, hogy 2016-tól jelentősen csökkenjen a bankadó, és szélesebb értelemben is javítják a pénzügyi szektor működési feltételeit. Ha javul a bankok működési környezete, az a hitelezés vártnál gyorsabb bővülését eredményezheti." A szakember az MTI kérdésére elmondta: a belső kereslet bővülésének meredek csökkenése - az idén év végén záruló három év 3 százalékos átlagáról másfél százalékra - azzal magyarázható, hogy visszaesik a kormányzati fogyasztás bővülése. Ez 2013-tól idén év végéig átlagosan csaknem 3,5 százalékos volt, de jövőre már csak 0,3 százalék lesz az OECD előrejelzése szerint. Barczel Vivien elmondta: tavaly és idén kiemelkedően sok európai uniós forrás érkezett Magyarországra, jövőre kevesebb fog, az OECD valószínűleg ezért számolt a kormányzati fogyasztás bővülésének ilyen mértékű lassulásával.

Az elemzők egyetértettek az OECD előrejelzésével, amely szerint 2016-ban megugrik az infláció, és elérheti a 2,7 százalékot. Németh Dávid elmondta: a fogyasztóiár-emelkedés valószínűleg már idén is pluszban lesz, már idén év végén 2 százalék fölé nőhet év/év alapon, és jövőre megközelítheti a 3 százalékot. Ennek két fő oka, hogy várhatóan kissé emelkedni fog a kőolaj ára a világpiacon, és kifut a rezsicsökkentés hatása. Emellett a belső fogyasztás viszonylag magas marad - az OECD-előrejelzés szerint idén 2,4 százalékkal, 2016-ban 2 százalékkal nő -, és nőnek a nettó reálbérek. Emellett némileg erősödik az infláció az euróövezetben - ez az importcikkeken keresztül szintén gyorsítja a magyarországi fogyasztóiár-emelkedést - magyarázta a szakember. Németh Dávid emellett kiemelte az OECD előrejelzéséből: javítani fogja a banki portfóliókat, hogy a jegybank által alapított eszközkezelő idén megkezdi a rossz kereskedelmi ingatlanhitelek átvételét a bankoktól.

Az OECD is csatlakozott azokhoz a nemzetközi szervezetekhez, amelyek elismerik a magyar gazdaság kedvező teljesítményét és növekedési kilátásait és a visegrádi országok közül a magyar kilátásokat javította a legnagyobb mértékben a tavaly novemberi előrejelzéséhez képest - emelte ki a Nemzetgazdasági Minisztérium a nemzetközi gazdasági szervezet Magyarországra vonatkozó szerdán kiadott előrejelzésére reagálva. A magyar gazdaság kiemelkedően jó teljesítményéről már közös a véleménye a kormánynak, az Európai Bizottságnak, az IMF-nek, az OECD-nek, a nagy nemzetközi előrejelző intézményeknek és a piaci elemzőknek is - hangsúlyozta a minisztérium az MTI-nek megküldött kommentárjában.

 Az OECD párizsi miniszteri ülésén mutatta be a félévente megjelenő, Gazdasági kilátások című kiadványsorozatának legújabb kötetét. Eszerint a magyar gazdasági növekedés idén 3,0 százalékos lesz, míg jövőre 2,2 százalékos bővülés várható. A 2015-ös előrejelzés 0,9 százalékponttal, míg a 2016-os fél százalékponttal magasabb az OECD novemberi előrejelzésénél. Még szembetűnőbb a javulás az egy évvel ezelőtti előrejelzéshez képest, amikor az OECD 1,6 százalékos növekedést prognosztizált 2015-re. 

A magyar növekedés szerkezetét is pozitívan értékeli a szervezet. A növekedés motorja továbbra is a belső kereslet marad, a fogyasztásra kedvező hatást gyakorol az alacsony infláció miatti reálbér-emelkedés, illetve a devizahiteles szerződések utáni pénzvisszatérítések is. Az OECD pozitívan értékeli azt is, hogy a devizahitelek átváltása a háztartásokra nézve megszüntette egy esetleges jövőbeli árfolyamváltozás negatív kockázatait is. 

A magyar export dinamikusan bővül az euró gyengülésével és az eurózóna gazdasági növekedésének erősödésével, többek között a német vállalatokkal való erős kapcsolat miatt. A kedvező növekedést szolgálja a bankadó csökkentése, az MNB növekedési hitelprogramjának kiterjesztése és a pénzügyi szektor kiszámíthatóbb szabályozására tett törekvések is. Az NGM kiemelkedő jelentőségűnek értékeli a tényt, hogy míg a világgazdasági növekedés üteme a tavaly novemberi jelentéshez képest lassulást mutat, addig Magyarország gazdasága stabil növekedési pályán mozog, és a növekedés üteme európai összehasonlításban is kiemelkedő.Újabb elismerést kapott Magyarország - kommentálta a Fidesz-frakció a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss prognózisát, amelyben felfelé módosította a magyar gazdaság növekedésére adott előrejelzését.

A kormányhoz, az Európai Bizottsághoz, a hitelminősítőkhöz és az elemzőkhöz hasonlóan az OECD is úgy látja, hogy a magyar gazdasági növekedés, a pénzügyi stabilitás és a foglalkoztatás növekedése tartós - írta az MTI-nek szerdán küldött reagálásában a Fidesz-frakció. A kormánypárt szerint a magyarok bizakodóak lehetnek, mert egyre több munkahely lesz, és a jövő évi költségvetés azt is garantálja, hogy még kevesebb lesz az adó, a bérek pedig tovább emelkednek. Magyarország megerősödött, és minden jel szerint tovább fog erősödni, ami lehetővé teszi a polgári berendezkedést, amelynek alappillérje a munka és a gyermeknevelés becsülete - fogalmazott közleményében a Fidesz-frakció. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.