Árrendezésnek hívják az energiaár-emelést

Lapunk korábbi értesülésének megfelelően januártól – a 2 százalékos áfaemelést is beleszámolva – 4,2 százalékkal emelkedik a gáz lakossági ára. Ugyanennyivel nő a távhő, valamint átlag 2,7 százalékkal az áram lakossági tarifája.

A fogyasztók zavartalan ellátása, az indokolt költségek növekedése és az áfakulcs változása nyomán szükségessé vált árrendezésekkel biztosítható a villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatásban, valamint a távhőszolgáltatásban a jövő év során – indítja közleményét a témáért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A lakosság teherviselő képességét is figyelembe véve 2012. január elsejével legfeljebb 4,2 százalékkal emelkednek a végfelhasználói árak.

A sokak számára nehezen kigazdálkodható terhet jelentő rezsiköltségek az elmúlt években gyors ütemben növekvő részt tettek ki a magyar családok, háztartások kiadásaiból – fogalmaz a tárca. A kormány a szociális biztonság erősítése céljából állami ármeghatározást vezetett be a lakossági gáz-, villamos energia- és távhőszolgáltatásban. Az intézkedések nyomán 2010 áprilisa óta a földgáz és a villamos energia egyetemes szolgáltatási végfogyasztói árai mindössze egy-egy alkalommal emelkedtek. A távhő árát a kormány 2011. március 31. óta változatlan szinten tartotta.

Az elmúlt időszakban bekövetkezett változások – egyebek mellett a földgáz világpiaci árának alakulása, a forintárfolyam mozgásai – következtében az ellátás biztonsága a továbbiakban nem lenne szavatolható a jelenlegi végfogyasztói árszint mellett. A lakosság teherviselő képességének teljes körű figyelembe vétele mellett a rendszer további működését, a fogyasztók zavartalan téli ellátását biztosítani képes árrendezés indokolt 2012. január 1-jétől – szögezik le.

A villamos energia egyetemes szolgáltatásban alkalmazott nettó végfelhasználói árai szolgáltatónként mínusz egy és plusz 2,7 százalék közötti mértékben változnak – országos átlagban 1,2 százalékkal növekednek. Az áfakulcsváltozás hatását is figyelembe véve a bruttó végfelhasználói villamosenergia-árak 0,6-4,2 százalék közötti mértékben – országos átlagban 2,7 százalékkal – emelkednek.

A földgáz esetében az egyes díjak – az indokolt költségek változásával összhangban – 2,6 százalékos mértékben növekednek, ami az áfakulcs-módosítás hatását is figyelembe véve mintegy 4,2 százalékos áremelkedést jelent.

A távhőszolgáltatás – 2011. március 31. óta változatlan szinten tartott – árai az indokolt költségek növekedése nyomán szintén 4,2 százalékkal emelkednek.

Az árváltozás a villamosenergia és földgáz egyetemes szolgáltatói, valamint a távhőszolgáltatók esetében sem haladja meg az infláció várható szintjét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.