Itt az újabb kasszabotrány

Online kasszát vetettek a kiskereskedőkkel, majd a jó részük – önhibájukon kívül – most bukja a vásárláshoz beígért állami támogatást. A támogatásban reménykedő kiskereskedőknek szerdáig kellene beszerelni a pénztárgépüket, azonban sokuk hiába rendelte meg már hónapokkal ezelőtt, a gyártók nem szállították le a készüléket. 

Ennek ellenére a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a napi.hu érdeklődésére leszögezte: nem változtatnak az állami támogatás odaítéléséhez szükséges határidőkön. A minisztérium sem korábban, sem most nem indokolta a döntését.

Főszabály szerint az online pénztárgépeket legkésőbb január 31-éig kellett üzembe helyezni ahhoz, hogy a kasszacseréhez igénybe lehessen venni a gépenként – legfeljebb öt készülékig – az 50 ezer forintos állami támogatást.

Azok a kereskedők, akik már ősszel megrendelték a gépüket, február 28-ig kaptak határidőt.

A kormány azonban láthatóan nem számolt azzal, hogy a kiválasztott pénztárgépgyártók nem tudják majd időre leszállítani a megrendelt gépeket – dacára, hogy szakmai részről folyamatosan jelezték az NGM döntéshozóinak ezt a veszélyt. Mint korábban megírtuk: már hónapokkal ezelőtt látni lehetett, hogy a gyártók lassúsága és a rögzített határidők miatt tízezrek szorulnak majd ki a támogatotti körből.

Nemrégiben az Online Pénztárgépre Kötelezettek Facebook-közössége is arra kérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy rendeleti úton hosszabbítsa meg az online pénztárgépek üzembe helyezési határidejét minden vállalkozó számára, aki határidőre megrendelte a gépet.

Nyílt levelük szerint jelentős vállalkozói csoport, több tízezer ember nem tudta teljesíteni a február 28-ai üzembe helyezési határidőt, az időben megrendelt pénztárgépet ugyanis a gyártási kapacitások miatt nem kapták meg.

Közben a hatóságok – meglehetősen sajátos eljárást követően – bevonták az addig piacvezető Alt Cash Kft. forgalmazási engedélyét.

Az Alt Cash, illetve az előlegekkel eltűnt Patkós Cassa Kft. volt ügyfeleinek februárban a kormány április végéig meghosszabbította a támogatást, ám a többi kiskereskedő számára nem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.