galéria megtekintése

Ismét kitört a lottóláz

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 19. számában
jelent meg.


Ábrahám Ambrus
Népszabadság

Valahol Csehországban a hét végén nagyon örültek. A Magyarországon is játszható eurólottó, az Eurojackpot telitalálatos szelvényét ugyanis ott adták fel, s ezzel – bruttó – 90 millió eurót, azaz mintegy 27 milliárd forintot nyert egy szerencsés múlt pénteken. A hetek óta halmozódó fődíj a szelvényeket itthon árusító Szerencsejáték Zrt. forgalmára is jótékony hatással volt.

Az állami vállalat kommunikációs osztálya szerint az Eurojackpot legerősebb időszaka eddig közvetlen a bevezetési utáni hét volt, amikor is több mint 400 millió forint értékben vettek szelvényt a hazai fogadók. A kezdeti érdeklődés azóta csökkent, s az árbevétel jellemzően 300 és 350 millió forint között alakult.

A mostani gigantikus nyeremény lehetősége azonban ismét meghozta a fogadási kedvet, hiszen a múlt héten valamivel több, mint 638 ezer alapjátékot játszottak itthon, míg az előző héten – ekkor is 90 millió euró volt a főnyeremény – közel 625 ezer szelvényt adtak fel. Ez mindkét esetben 410 millió feletti árbevételt jelentett. Összehasonlításul: a múlt héten 1,6 milliárd forint bevételt hozott az ötös lottó. (A 90 millió euró a játék történetének legnagyobb nyereménye volt. Az immár második legnagyobb telitalálatost 2014-ben Finnországban, míg a harmadikat ugyancsak tavaly Németországban adták fel. Előbbi 61,1, utóbbi 58,6 millió eurót hozott a konyhára.)

Eurojackpot-hirdetés egy lottózónál. Sokan bíznak a szerencsében
Eurojackpot-hirdetés egy lottózónál. Sokan bíznak a szerencsében
Máthé Zoltán / MTI

 

Felvetésünkre, hogy az itthon elmúlt év őszén bevezetett új játék vitt-e el fogadókat, s mennyit más, itthon hagyományos lottójátékoktól, az állami monopóliumnál úgy válaszoltak, hogy az Eurojackpot bevezetése ugyan érintette más számsorsjáték forgalmát, de azok együttes árbevétele nőtt. Hogy az arányok hogyan változtak, arra nem kaptunk részletes választ.

Az viszont kiderült, hogy az ötös lottó tavaly ősz elejétől tartó halmozódása következtében hamarosan minden állampolgárra jut egy szelvény. A múlt héten már több mint 7,3 millió alapjátékot – szelvényt – adtak fel a játékosok, ami drasztikus emelkedés egy átlagos időszakhoz képest. (Ez az alapjáték 225 forintos árával számolva 1,6 milliárd forint árbevételt jelentett az elmúlt héten.) Akkor ugyanis a játékkedv 3-3,5 millió szelvényre tehető.

A lelkesedés nem is véletlen, hiszen ha a héten sem lesz telitalálatos – ami 4,8 milliárdot ér –, akkor könnyen lehet, hogy már minden idők legnagyobb nyereménye lesz a tét. Az eddigi legnagyobb összeg ugyanis, amit ezzel a játékkal elvittek, az a 2003. évi 5,09 milliárd forint volt.

Arra a felvetésünkre, hogy a külföldi játékosok száma hogyan alakult, pontos választ nem adtak a cégnél, erről csupán megfigyelések vannak – jelezték. Ezek alapján annyit mondtak, hogy a nagyobb halmozódás idején megnő a határ menti lottózók forgalma. Aligha kérdéses, hogy a hetekben tapasztalt lottóláz jótékony hatással lesz a vállalat eredményeire, ám ez már csak a jövő év elején derül ki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.