Közérdek, hogy a Közgép pályázhasson

Ismét indulhat közbeszerzési tendereken a Közgép, a Fővárosi Bíróság ugyanis felfüggesztette a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatának végrehajtását, amelyben Simicska Lajos cégét három évre kitiltotta a közpénzért folytatott versenyekből. A döntőbizottság azért zárta ki a céget a közbeszerzésekből, mert a Közgép szerinte meghamisított adatokkal próbálta saját ajánlatát jobbnak láttatni a győr-gönyűi kikötő egyik kivitelezési pályázatán.

A Közgép a határozat ellen fellebbezett a bíróságon, de egy megbízást már így is elbukott. A Csornát elkerülő út második ütemének építéséhez kapcsolódó régészeti feltárás földmunkáira szóló megbízást a társaság elvileg elnyerte. Ám a kiíró Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-t kikerülve, a szerződés aláírása előtt a döntőbizottság megsemmisítette az eredményt, kiütve a Közgépet a nyeregből. A céghez képest ugyan ez a munka nem volt jelentős, 99 millió forintot kapott volna. Más közbeszerzéseket egyelőre nem érint az eltiltás, a többi ugyanis már leszerződött ügy, ahol a munka már elkezdődött.

Három évre küldenék parkolópályára a társaságot
Három évre küldenék parkolópályára a társaságot
Koncz György

A bíróság friss döntése értelmében az eltiltás addig nem érvényes, amíg jogerős döntés nem születik az egész győr-gönyűi ügyben. Ez ugyanis – áll a bíróság indoklásában – nemcsak a vállalatnak okozna súlyos és visszafordíthatatlan károkat, hanem olyan sok közbeszerzést érintene, hogy már hatással lenne a közpénzek hatékony felhasználására is, pontosabban: a közbeszerzések „lefolytatását és a beszerzések céljainak megvalósítását is súlyosan veszélyeztetné, ezáltal az azokhoz fűződő közérdek súlyos sérelmét is okozná”.

Azt nem tudni, mit remélnek a Közgépnél ettől az egész ügytől, komolyan bíznak-e abban, hogy számukra kedvező ítélet esetén ismét tényezők lesznek a közbeszerzéseknél. Jelenleg ugyanis Mészáros Lőrinc és csapata nagy sebességgel halad abba az irányba, hogy az új útépítő guru lehessen. A Közgépnél abban bízhatnak, hogy a kiírók felbontják azokat a szerződéseket, amelyeket a döntőbizottság kizárásos döntése óta kötöttek, s azokat újratárgyalják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.