galéria megtekintése

A Volkswagennek elege lett, vett egy iskolát Szlovákiában

Egyre nagyobb a szakemberhiány a szlovákiai autógyáraknál, a nagy bérversenyből a munkások profitálnak. A Volkswagen viszont megunta az állam bénázását, megvett egy szakközépiskolát, saját magának neveli ki az utánpótlást.

Dagadt északi szomszédunk politikusainak melle, amikor nemrég bejelentették, az indiai Tata Motors családjába tartozó brit Land Rover a dél-szlovákiai Nyitra melletti ipari parkban építi fel új gyárát. Ezzel a Volkswagen, a Kia Motors és a Peugeot után a negyedik társaság választotta a többi közép-európai, illetve a latin-amerikai vetélytársakkal szemben Szlovákiát. Ha két év múlva teljes kapacitással beindul a luxusautók gyártása, akkor Szlovákiában évente 1,2 millió gépkocsi gördül majd ki a csarnokokból, ezzel pedig a lakosság lélekszámát tekintve világméretben a legtöbb járművet majd ott gyártják.

Vendégmunkások

A szakértők lelkesedése már nem ennyire felhőtlen. Az angol befektető kezdetben 1400, aztán 2019 nyarától pedig további kétezer új munkahelyet létesít, mintegy 15 ezer embernek munkát adó alvállalkozó és beszállító pedig rendszeres megrendelésekhez juthat. Az újabb autógyár letelepedése ugyanakkor még inkább növeli a szakképzett munkaerő hiányát.

 

Őket egyelőre főleg romániai és szerbiai, részben pedig magyarországi vendégmunkásokkal igyekeznek pótolni, ami legfeljebb ideiglenes megoldás lehet. „Nálunk jelenleg háromszáz külföldi dolgozik, de a létszám állandóan változik. Sok ­romániai addig marad, ameddig megszerzi a szükséges képesítést, aztán továbbáll Ausztriába, ahol többet kereshet. Legmegbízhatóbbak a szerbiai szlovákok és a magyarorszá­giak. Az előbbieknek rokonai élnek nálunk, az utóbbiak főleg a Kisalföldről ingáznak, sajnos nem sokan – tájékoztatott Daniela Schweitzer, a nagyszombati (Trnava) PSA Peugeot Citroën Slovakia humánerőforrás-menedzsere.

Mesés fizetés

A három társaság között éles bérverseny zajlik. A Kia Motorsnál az átlagbér bruttó 1150 euró (durván 360 ezer forint), a Peugeotnál 1200 (csaknem 380 ezer forint), a Volkswagennél 1575 euró (kis híján félmillió forint). A Jaguar 1300 eurót (bő 400 ezer forintot) ígért, ami a nyitrai régió átlagbéréhez képest 42 százalékkal nagyobb összeg.

Szakemberek garmadáját szívja fel a dübörgő szlovákiai autóipar
Szakemberek garmadáját szívja fel a dübörgő szlovákiai autóipar
Petr Josek / Reuters

Jaroslav Holecek, a szlovákiai gépkocsiipari társulás (ZAP) alelnöke aggasztó tényeket sorol: „Felsőfokú intézményeinknek 220 ezer hallgatója van, ám alig egyharmaduk készül műszaki pályára. A humán irányzatokon végzettek 55 százaléka viszont nem a képesítésének megfelelő beosztásban helyezkedik el, egyre többen nem is maradnak idehaza, ami ugyancsak tarthatatlan. Szlovákiában még mindig tíz százalék körüli a munkanélküliek aránya, legtöbbjük azonban szakképzetlen, ezért csak kevesen jelentenek utánpótlást a gépkocsigyárak számára."

A Fico-kabinet tavaly meghirdette a duális képzést, de a fiatalok érdeklődése elmaradt a várttól.

Maguknak nevelnek

„A pozsonyi kormány képtelen volt megteremteni a duális képzés szakmai és anyagi feltételeit, ezért mi lépünk" – nyilatkozta Vladimír Machalík a Sme napilapnak. A Volkswagen szlovákiai szóvivője elmondta: az autóalkatrészeket gyártó Matador Automotive céggel és a Siemenssel együtt magánosították a pozsony-dévényújfalui (Devínska Nová Ves) állami szakközépiskolát, kilencmillió euróért a legkorszerűbb eszközökkel szerelik fel. Ősszel száz tanulóval kezdenek, pár éven belül megnégyszereznék a számot. Négy hiányszakmát oktatnak majd. Aztán fokozatosan a többit. Szlovák nyelvű lesz az oktatás, de a német szakkifejezéseket is oktatják majd, a legtehetségesebbek vállalati ösztöndíjat kapnak. A végzősök szakmunkás- és érettségi bizonyítványt kapnak, és megszerzik a német kereskedelmi kamarák társulásának (AHK) certifikátumát. Mindannyiuk számára szavatolják az első munkahelyet.

A Volkswagen valamelyik szlovákiai műszaki egyetemen olyan tanszéket nyitna, amelyen saját szükségleteinek és elvárásainak megfelelő topszakembereket képeznének.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.