Internetadó: Varga Mihály megfontolja a felső korlátot

Szerda délután igyekezett megmagyarázni Varga Mihály a távközlési szolgáltatóknak, mi is a nagy politikai vihart kiváltó internetadó. A miniszter azt ígérte: megfontolja, hogy legyen felső korlát.
A távközlési adó kiterjesztését az internetes telefonszolgáltatásokra az indokolja, hogy nagyon sokan áttértek az adókötelezett hagyományos telefonszolgáltatások igénybevételéről az internetes telefonálásra – ezt az indokot hozta fel ma délután Varga Mihály a nagy vihart kiváltó internetadó bevezetésére, amikor távközlési szolgáltatók képviselőivel folytatott egyeztetést.

A miniszter által kezdeményezett megbeszélésre azt követően került sor, hogy napvilágot látott a szaktárca törvénymódosítási tervezete, amely tartalmazta a távközlési adó kiterjesztését. A miniszter a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy a internetforgalom után fizetendő távközlési adót a szolgáltatóknak kell befizetniük. Az igazságos közteherviselés azt diktálja, hogy az adóelkerülést lehetővé tevő kiskaput bezárjuk. Továbbra is az a célunk, hogy ne a családokat és a munkát adóztassuk, hanem a fogyasztásból és a forgalomból folyjon be a költségvetési bevétel - hangoztatta a miniszter.

Varga Mihály azt "a félreértést" is igyekezett tisztázni a szolgáltatókkal, hogy itt egy új adó bevezetéséről van szó. A törvényjavaslat az adóelkerülési lehetőség megszüntetésére, és nem az internethasználat általános megadóztatására szolgál.

A szolgáltatók képviselői nyitottak voltak a probléma közös megoldására, felvetődött az a lehetőség is, hogy az ügyfelek után a szolgáltatók átalánydíjat fizetnek. A miniszter megfontolásra érdemesnek tartotta azt a felvetést, hogy felső korlátot vezessenek be és azt is, hogy az alacsony adatforgalmat ne terhelje adó - tudatta a nemzetgazdasági tárca közleménye. Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető már egy tegnapi nyilatkozatában utalt a felső korlátra.

Az egyeztetés zárásaként ma Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a törvényjavaslat módosítására a parlamenti vita lezárásáig van lehetőség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.