Internetadó egyenlő rezsinövelés?

Az internetadó valójában rezsinövelés, recessziót okoz, munkahelyeket szüntet meg és még az emberek szórakozási lehetőségét is elveszi. Addig töltse le a kedvenc filmjeit, amíg ingyen van!

Mennyibe kerül egy zene letöltése, s mennyibe egy filmé? Mibe kerül elküldeni egy e-mailt, s hány forint megnézni a Nol.hu címlapját? A Facebookon már ezeket árazzák az internetadóról is szóló javaslat tegnapi benyújtását követően. Volt, aki a legnépszerűbb internetes kapcsolat nevének, az ADSL-nek az első betűjét is az adó rövidítéseként értelmezte. Egy DiVx film letöltése 50-70, egy HD filmé akár hatszáz forint adófizetési kötelezettséget is jelenthet.

Az internetadó igazi vesztesei nem a technológiai vállalatok lesznek, hanem azok ügyfelei, felhasználói, tehát közvetve minden magyar ember, akik az eddigiekhez képest indokolatlanul drágán vagy szélsőséges esetben sehogyan nem juthatnak majd hozzá az eddig megszokott szolgáltatásokhoz, információkhoz – állítja az egyik legnagyobb szakmai szervezet.

"Az IVSZ felszólítja a kormányt, hogy „vonja vissza az internetadóval kapcsolatos javaslatát, mert az akadályozná az internet magyarországi terjedését. Az internet megadóztatása egyértelműen felesleges, átgondolatlan és rossz" -írja a szervezet, amely közleményét a neten is letölthetőve tette, azzal a megjegyzéssel, hogy a letöltést addig ajánlják fel lehetőségként, ameddig ingyen van. 

Az adóból leírható társasági adónak köszönhetően a kormány a legnagyobb, nyereséges távközlési cégeket hozza helyzetbe, miközben a nehézségekkel küzdő, esetleg kis nyereségű szolgáltatók helyzetét tovább nehezíti. Vagyis az internetadó a legnagyobbaknak csinál piacot, legalábbis abban a változatban, ahogy most a Parlament előtt van.

A szakmában pedig egyenesen azt állítják, hogy a kormány ezúttal a rezsinövelés stratégiáját választotta. Iparági forrásaink szerint a kormány érdemi egyeztetés nélkül nyújtotta be a javaslatot, forrásaink szerint még az iparágért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban sem tudtak az ötletről. A szaktárcához egyébként a minap nevezte ki a kormányfő Kara Ákost infokommunikációért felelős államtitkárnak.

Ma reggel az Informatikai Vállalkozások Szövetsége is közleményt adott ki, amelyben leírták: az internetadó tovább mélyítheti a Magyarországon egyébként is jelentős digitális szakadékot, nehéz helyzetbe hoz minden magyarországi vállalkozást, hiszen az internet-előfizetések árának növekedéséhez vezet. Legnagyobb bajnak mégis azt nevezték, hogy az adó nem a bevételeket fogja növelni, hanem az internethasználatot fogja csökkenteni.

- Magyarország lakossága és vállalkozásai ilyen terhek nélkül is lemaradásban vannak internethasználat és versenyképesség tekintetében Európa többi országához képest, egy olyan korszakban, amikor az internet nem csak a kommunikáció eszköze, de a gazdaságfejlesztés hajtóereje is – írja a szakmai szervezet állásfoglalása.

Az internetszolgáltatást érintő bármilyen adóteher - minden egyéb magyarázat ellenére - biztosan az előfizetési-szolgáltatási díjak növekedéséhez vezet és az elmúlt években egyébként is lecsúszó magyar versenyképességet rontja, a foglalkoztatottságot csökkenti – teszik hozzá.

A kormány annak ellenére hozza nehéz helyzetbe az infokommunikációs szektort, hogy a KSH 2012-es adatai alapján az infokommunikációs iparág volt az egyetlen ágazat, ami még a válság éveiben is növekedni tudott, folyamatosan évente 4,5 százalékkal.

Ez az intézkedés nehézzé teszi a kormány által vállalt 2014-2020 Nemzeti Infokommunikációs Stratégia teljesítését. Negatív hatást gyakorol a GDP növekedésére. Ellehetetleníti a kis-közepes, teljes mértékben magyar tulajdonú kábelszolgáltatókat, s azokat a cégeket is nehéz helyzetbe hozza, amelyek az elmúlt években több százmilliárd forint adót fizettek, s ugyanennyit be is fektettek a magyar gazdaságba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.