galéria megtekintése

Padlóra küldi a szakmát a kormány: nagyon drága lesz

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 23. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

Az állam novembertől magához vonja és egyúttal ingyenessé teszi a kéményseprést. Szakembere ugyan még nincs a feladathoz, de talán átképzett közmunkásokra rá lehet bízni a szén-monoxid-mérgezési veszélyek felkutatását. Az újabb átgondolatlan központosítás ellehetetleníti a szakmát és milliárdos pénzkidobással jár.

Néhány nappal azután, hogy hírt adtunk az önkormányzatok bújtatott kéménydíjemeléseiről, a kormány honlapján az egész felállást alapjaiban felforgató tervezet jelent meg. E szerint a kéményseprést ez év novemberétől már nem az önkormányzatok által erre feljogosított cégek végzik, hanem „kéményseprő-ipari szervként” a szakmai felügyeletüket eddig ellátó katasztrófavédelem.

Az állam elhalássza a piacukat
Az állam elhalássza a piacukat
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A belügyi tárca által jegyzett anyag szerint a kötelező felülvizsgálatokat ettől kezdve a lakosság számára térítésmentesen végzik. A jelenlegi társaságok egyszersmind „kéményseprőipari szolgáltatókká” minősülnek át, és – térítés ellenében – a közületek, cégek megrendeléseit teljesítenék.

 

A kormány ezzel a lépéssel mind anyagilag, mind szakmailag végképp lenullázná a hazai kéményseprőket – foglalta össze véleményét Leikauf Tibor, a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének (Mokész) elnöke. Egyelőre fogalmuk sincs, a jövőben mitévők legyenek. Az, hogy a vállalkozások a lakosságon kívüli munkákból meg tudnának élni, nonszensz, hisz a hazai kémények túlnyomó többsége lakossági tulajdonú. A jelenlegi feladatokra méretezett ember- és eszközállományt töredéknyi munka semmiképp sem lesz képes eltartani – mondta. Így azok a cégek is biztosan tönkremennek, amelyek a díjak 2013-as megfelezése után még nem húzták le a rolót – vélekedett.

Megerősítette azt a szakértői feltételezést, hogy a katasztrófavédelemnek jelenleg nincsenek se szakemberei, se eszközei a feladat elvégzésére. Azt sem tartotta életszerűnek, hogy a feladatot jelenleg ellátó cégektől szükséges számban sikerül majd átcsábítani a dolgozókat, legkevésbé épp a kéményseprőmesterek állnak majd be közalkalmazottnak. Ehhez ugyanis ismerni kell a szakma más országokban biztosított szabadságfokát, amely lehetővé teszi például a lakosság életviteléhez alkalmazkodó ellenőrzéseket – mondta a Mokész elnöke.

A terv nem csak a legmagasabb fokon képzett szakemberek lába alól húzza ki a talajt, a katasztrófavédelem ugyanis jogi akadályok miatt az általuk használt eszközöket sem lesz képes átvenni.

Vagyis amíg náluk a feladat ellátásához szükséges berendezések, a speciálisan kialakított munkahelyi körülmények az enyészeté lesznek, addig a katasztófavédelemnek mindezeket több tízmilliárdért be kell majd szereznie, ki kell építenie. Bár az adatbázisokat át kell adniuk, de azok különböző szoftverekkel működnek, így nehezen hozhatók majd azonos alapra.

Egyelőre fogalmuk sincs, hogy a jövőben mitévők legyenek
Egyelőre fogalmuk sincs, hogy a jövőben mitévők legyenek
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Nyilvánvalónak nevezte, hogy a kéményseprési tevékenység is többletköltséget jelent majd a katasztrófavédőknek, s azt értelemszerűen az állam téríti meg a szervezeteknek. A szövetségi elnök nem érti, hogy ezt az összeget miért nem a kéményseprő-vállalkozásoknak adja az állam, amelyek ezzel a bevétellel, meglévő szakembereikre, berendezéseikre és gyakorlatukra támaszkodva, feltehetőleg hatékonyabban tudnák elvégezni az ingyenes felülvizsgálatokat. Hírek szerint a jövőben akár tűzoltókat, akár közmunkásokat is alkalmazhatnak a feladatra. Ennek kapcsán Leikauf Tibor megjegyezte: a szakmunkák elvégzését ilyen végzettségűeknek más szabályok tételesen tiltják, átképzésük személyenként több millió forint.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.