Ingyenes cégadatbázis indul

Egyedi kockázati minősítéseket is tartalmazó ingyenes adatbázist indított az Opten Kft. és a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzeti Cégtár címmel.

Közhiteles adatokon nyugvó, de egyedi kockázati besorolásokat is közlő ingyenes cégadatbázisszolgáltatást indított a Budapesti Corvinus Egyetem és az Opten Kft. Nemzeti Cégtár néven - jelentették be a felek.

A nemzeticegtar.hu internetoldal a keresett társaság alapadatain kívül a vállalkozásra vonatkozó pozitív - közbeszerzési, EU-pályázati és egyéb -, valamint negatív - például végrehajtási, felszámolási - jelzőket is közöl. Emellett százas skálán besorolják a társaság kapcsolt vállalkozásainak kockázati megítélését is - vázolta Pertics Richárd, az új szolgáltatásra alakult BCE Nemzeti Cégtár Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Az adatbázis a fizetős tartalmakkal megegyező szinten naprakész. A hatályos jogszabályok gyűjteménye szintén megtalálható az oldalon. Ezen túlmenően - elsősorban kutatók számára - a társaságok hatályos adataiból különböző grafikonok elkészítését is lehetővé tették.

Tóth Tamás, az Opten ügyvezetője a szolgáltatás célját úgy foglalta össze, hogy a partnerekkel szerződő mikro- és kisvállalkozásoknak eddig nem állt rendelkezésére a lehetséges üzleti partnerekről kockázati alapadatokat közlő, ingyenes, regisztrációt sem igénylő adatbázis. Annak kapcsán, hogy az ingyenes adatlap a kockázatokról több konkrétumot nem tartalmaz, úgy vélte: számos mikrovállalkozásnak nincs anyagi kerete ennél bővebb adatlekérésre. Egyszersmind viszont nem zárta ki, hogy az ingyenes szolgáltatás keltette igény bővítheti a hasonló fizetős tartalmak ügyfélkörét.

Kassai Róbert, hazai vállalkozásokkal foglalkozó miniszterelnöki megbízott úgy vélte, az adatbázis révén csökkenhet a kis cégek nagyobbakkal szembeni kiszolgáltatottsága. A rendszert üdvözölte a Magyar Ügyvédi Kamara és a Magyar Könyvvizsgálói Kamara főtitkára is.

Rostoványi Zsolt, a BCE rektora közölte: az oldalt működtető cég az egyetem eddig érdemi tevékenységet nem végző társaságából alakult át úgy, hogy 49 százalékos részesedést vásárolt benne az Opten Kft. A társaság költségvetésére vonatkozó kérdésünkre leszögezték: nonprofit cég lévén nyereségre nem törekszenek, az adatbázisok és a működtetés alapvetően megoldható az Opten bázisán, de az oldal várt napi több tízezres látogatószáma révén hirdetési bevételekre is számítanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.