Infarktust is kaphatott volna a forint

Óriási mázli, hogy a Barroso–Orbán-megállapodás a francia és görög választások előtt született meg. Ennek hiányában ugyanis a védtelenül maradt forintot komoly sokkhatás érte volna – vélik a Pioneer Alapkezelő stratégái.

A magyar eszközök árazásában kulcstényező az EU/IMF-hitelmegállapodás megkötése, ám erre minden bizonnyal csak a harmadik negyedévben kerülhet sor – mondta Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója, aki óriási mázlinak nevezte, hogy április végén áttörés született a brüsszeli Barroso–Orbán-találkozón, s elhárultak az elvi akadályok a hiteltárgyalások megkezdése elől.

A mázli az, hogy ezzel jelentősen sikerült tompítani a hétvégi francia és görög választások letargikus hatását. A megszorítások elleni protesztszavazások után kialakult ideges nemzetközi hangulatban – ami az euró gyengüléséhez vezetett a dollárhoz képest – akár infarktust is kaphatott volna a forint, ha nincs a brüsszeli alku. Az igazi megnyugvás akkor jön, ha a biztonsági hálóként emlegetett hitelmegállapodáson megszárad a tinta.

A nemzetközi befektetők az IMF „személyében” garanciát látnak, s ez a most kiemelkedően magas magyar csődkockázati felár gyors csökkenésében ölt testet. Az 510 bázisponton álló CDS-felár Forián Szabó szerint akár 400 bázispontig is süllyedhet, ami a hazai alapkamat csökkentését is lehetővé teszi.

Ha csak a magyar makrogazdasági mutatókat nézzük, akkor már mérsékelni kellett volna a kamatszintet, de a külső körülmények, a magas országkockázat miatt ennek nem volt realitása. A Pioneer elemzése szerint a kamatszint az év végére a jelenlegi 7-ről 6,75 százalékra csökken, míg 2013 végén 6 százalékos lehet az irányadó ráta.

Bizonytalanság abban van, hogy mekkora lépésekben vagdossa majd a kamatot a monetáris tanács. A forint pedig már most világbajnoki formában van, ha a januári minipánik óta mutatott erősödését nézzük. A legnagyobb erősödést a magyar fizetőeszköz mutatta – rövid távon.

Egyéves teljesítménye viszont elszomorító, most ugyanis 8,9 százalékkal ér kevesebbet a pénzünk az euróhoz képest, mint tavaly ilyenkor, s ezzel a legrosszabbul teljesítő devizának számít. A gyors hitelmegállapodás adósságfinanszírozási szempontból is döntő fontosságú. A magyar adósság ugyanis nem finanszírozható tartósan a jelenlegi, 7 százalék feletti hozammal eladott hosszú lejáratú állampapírokkal – figyelmeztetett Forián Szabó Gergely.

A Széll Kálmán Terv 2.0-ba ágyazott konvergenciaprogram Forián Szabó Gergely szerint megfelelő költségvetési pályát rajzol fel ahhoz, hogy az Európai Unió megszüntesse az ellenünk 2004 óta folyó túlzottdeficit-eljárást, amelyet a 3 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánylimit rendszeres átlépése miatt indítottak. Ez a döntés jó hatással lesz a EU/IMF-tárgyalások előmenetelére is – vélte a befektetési igazgató. Az eljárás során szintén kedvező jelként értékelheti Brüsszel, hogy a kormány deklarált szándéka szerint még a nyári szünet előtt beterjeszti a parlament elé és elfogadtatja a 2013-as költségvetés fő számait, amivel arra utal, hogy céltudatos, előrelátó tervezés folyik Magyarországon.

Ami a szerdai kormánydöntést illeti, ott tulajdonképpen csak a fő számokat fogadták el, tehát azt, hogy melyik szektortól milyen címen, mekkora adóbevételt kell beszedni ahhoz, hogy stabil lábakon álljon a jövő évi büdzsé – értékelte a fejleményeket Vízkeleti Sándor, a Pioneer elnök-vezérigazgatója. Minden más ezután következik: a tárgyalások a részletekről a Bankszövetséggel és az érintettekkel, az ésszerű kompromisszumok megkeresése.

Ami a befektetők hozzáállását illeti, a jövőben előtérbe kerül a kockázatok fokozott mérlegelése, s az ebből fakadó óvatosság. Forián Szabó Gergely úgy véli, az óvatosság, a kockázatok túlértékelése akkor is jellemzi majd a befektetőket, amikor már nem lesz rá valós okuk. Ez pedig azt eredményezi, hogy a negatív reálhozammal leírható befektetési eszközök sokáig a körünkben maradnak. A magyar ember viszont nem szokott hozzá, hogy a megtakarításaiért negatív reálhozamot kapjon.

A kockázatvállalás és a hozam egymástól el nem választható dolgok, s a befektetési alapkezelők olyan termékeket próbálnak a piacra dobni, amelyek racionális politikával, a veszteség minimalizálásával és a profitábilis lehetőségek megragadásával magas hozamot érnek el.

Ilyen, abszolút hozamú alapot indít májusban a Pioneer Regatta néven. Az alap mérsékelt kockázatú abszolút hozamú stratégiát követ majd, a rövid távú állampapírok RMAX indexe felett évente 3-4 százalékpont hozam elérése a cél, azaz a betéti kamatokat 3-4 százalékkal felülmúló hozamot szeretnének produkálni.

Az alapkezelő a többi abszolút hozamú alaphoz hasonlóan szabad kezet kapna, és szinte minden befektetési szegmenst le tudnak majd fedni. Az alap vagyonát a Pioneer saját fundamentális elemzései alapján a budapesti befektetési team fogja kezelni. A jegyzés május 14-től június 15-ig tart majd.

 

A forintra leselkedő veszély: egy görög választó
A man leaves a polling station in Athens after voting in Greece's national election May 6, 2012. Angry Greek voters head to the polls on Sunday for an election shrouded in uncertainty that could reignite Europe's debt crisis and renew doubts about the country's future in the euro zone. REUTERS/Kevin Coombs (GREECE - Tags: POLITICS ELECTIONS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.