Indul a választási panelprogram

Jövő év februárjától újra pályázhatnak energetikai felújításra a hazai panelházak - jelentette be Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter. Arról, hogy a többi lakással mi lesz, még nem tudni semmit.

Panel III néven új panelfelújítási programot hirdet az Orbán-kormány. Jövő év februárjától ugyanis újra pályázhatnak iparosított technikával épült lakásokban élők felújítási támogatásra - jelentette be mai tájékoztatóján Németh Lászlóné. Mint arra a nemzeti fejlesztési tárcavezető emlékeztetett, utoljára még 2009-ben az előző kormány hirdetett hasonlót Panel II néven. Ehhez ugyanakkor szavai szerint az előző kormány nem biztosított semminemű pénzügyi forrást, így az azon nyertes több tízezer lakás számára az elmúlt három év során folyamatosan teremtették elő a kifizetésükhöz szükséges tízmilliárdokat. A fennmaradó mintegy 140 társasház, 8 ezer lakás kifizetésére most 4,2 milliárd forintot különítettek el - válaszolta kérdésünkre Horváth Attila Imre zöldgazdaságfejlesztésért felelős államtitkár, kifizetési határidőt nem közölve.

Uniós pénzből javíthatnak
Kocsis Zoltán 2009.09.04. Digitális Panelfelújítás, panel ház, felújítás, szigetelés, épület felújítás, Óbuda, Szőlő utca, leghosszabb panel épület, daru, építkezési daru, hőszigetelés napelem, napkollektor,

(Mindezek mellett tény, hogy ilyen programot utoljára az előző szociálliberális kabinet hirdetett és az Orbán-kormány a választások előtt két hónappal indít újat.)

Horváth Attila Imre elmondása szerint a vissza nem térítendő támogatás aránya 33 százalék lesz. Ugyanakkor a programhoz hitelfelvétel is párosulna, amihez önrész is szükséges.

A programba ugyanakkor az elmondottak alapján egyetlen forint magyar költségvetési pénz sem kerül. Az államtitkár lapunk kérdésére kifejtette: a vissza nem térítendő támogatás jelentős része az Európai Unió 2014 és 2020 közötti Környezet és Energiahatékonysági Operatív Programjából (KEHOP) származna: hét év alatt összességében mintegy százmilliárd forint. Ehhez széndioxid-kvótaértékesítésből hozzáadódna évi mintegy 10 milliárd, összesen 70 milliárd.

A miniszter elmondása szerint az első Orbán-kormány időszakában elindított (és a szociálliberális időszakban "legalábbis kommunikációs szinten folytatódó") panelfelújítási program révén a 700 ezer iparosított technológiával épült lakásból 320 ezer energetikai felújítása történt meg állami támogatásból.

A mostani kiírással céljuk nem kevesebb, mint hogy az elkövetkező hét év alatt az összes még fennmaradó, azaz 380 ezer panellakás felújítását is elvégezzék. Ezzel szavaik szerint ötszázmilliárd forint mértékű megrendeléshez jutna az építőipar.

Ebből visszaszámolva tehát a forrás zömét, több mint 300 milliárd forintot a lakóknak hitelként kellene felvenniük. Az erre vonatkozó kérdésekre egyelőre nem adtak pontos válaszokat. Németh Lászlóné leszögezte, ennek érdekében még folynak az egyeztetések a felújításokhoz szintén jelentősen hozzájáruló önkormányzatokkal illetve a bankokkal. Meglátása szerint az állami Magyar Fejlesztési Bank eredetileg 40 milliárdos, mára 10 milliárdosra csökkent ilyen célú hitelkeretét ismét 40 milliárdra lehetne bővíteni. Horváth Attila Imre kérdésünkre megerősítette, a részvételhez a lakóknak önrészt is kellene vállalniuk, mert szavai szerint az energiahatékonyság közös ügyünk.

Az államtitkár szavai szerint a hazai épületállomány energiafogyasztásának csökkentéséhez leginkább a panelépületek felújítása révén lehet hozzájárulni. Szakszövetségek - például az Energiaklub - többször közzétették már eme - akár az előző kormányok alatt is hangoztatott - érv cáfolatát. Az Energiaklub szerint ugyanis a több millió hazai családi ház falain szökik el leginkább az ország melege, így messze eme kör támogatása lenne a leginkább kívánatos.

Az államtitkár ama kérdésünkre, hogy a paneleseken kívüli lakók a jövőben mire számíthatnak, közölte, arra most dolgozzák ki a stratégiát. Az előzetes adatok alapján ugyanakkor biztosnak nevezte, hogy ez a kör a következő hét évben szintén részesülhet KEHOP-támogatásban: a KEHOP-ból ugyanis az elkövetkező hét év során az ország 360 milliárd forintos támogatáshoz juthat. Ráadásul az épületfelújításra fordítható összes uniós forrást egybevetve, egyszersmind beleszámítva a többi hazai érintettet - vállalkozásokat, közintézményeket -, eme időszak során több mint 500 milliárd uniós támogatás kerülhet az országba.

Horváth Attila Imre annak kapcsán, hogy szakmai szervezetek több százezer hazai épület felújítására az összes érintett kör számára az elkövetkező hét év során költségvetési forrás és önrész nélküli programot dolgoztak ki Hazai Hatékonyság néven, az államtitkár leszögezte, ismeri a javaslatot, de terveiket más elvek mentén dolgozták ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.