Indul a betétesek kártalanítása

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) szerdán elindítja és 20 munkanapon belül befejezi a DRB-bankcsoporthoz tartozó négy pénzintézet, vagyis a Buda Regionális Bank, a Dél-dunántúli Regionális Bank, a Dél-dunántúli Takarék Bank, valamint az Észak-magyarországi Regionális Bank betéteseinek kártalanítását.

Az ügyfelek egyenként legfeljebb 30,4 millió forintot kaphatnak az OBA-tól, függetlenül attól, hány számlán összesen mennyi pénzt tartottak az adott pénzintézetben. Kártalanításra a magánszemélyek és a vállalkozások számíthatnak, az állami intézményeknek, így például az önkormányzatoknak nem fizet az alap.

Leragasztott pénzjegykiadó automata
Leragasztott pénzjegykiadó automata
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az érintett bankok betéteseinek nincs teendőjük, a kártalanítást automatikusan megkapják az OBA-tól, amely az ügyfeleket a következő napokban levélben értesíti. A szervezet közleménye szerint a százezer forintig terjedő kártalanítási összeget házhoz viszi majd a Magyar Posta, az e fölötti összegekről pedig értesítést kapnak a betétesek, amelyből tájékozódhatnak az átvétel módjáról. Tóth István, az OBA kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta: az alap e héten csütörtök-péntekre összesíti, hogy hány érintett ügyfél van, és mekkora a követelésük.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adatai szerint a négy bank 123 ezer betétes összesen közel 130 milliárd forint betétjét kezelte. A magánszemélyek mellett több mint hétezer vállalkozás számláit kezelték a pénzintézetek – nem egy cégnél a bankok csődje most komoly finanszírozási nehézségeket okoz. Nincs könnyű helyzetben az a közel 80 önkormányzat sem, amely DRB-csoportnál tartotta pénzét, és szívhatják a fogukat két egészségpénztár, a Honvéd és a Pro V1ta tagjai is. A kasszák nagyobbrészt két, a csoporthoz tartozó banknál tartották az ügyfelek megtakarítását – amelyekre így most valószínűleg keresztet vethetnek. Az MNB kedden korlátozást rendelt el a pénztáraknál: a kasszák most csak azon összeg arányában teljesíthetnek kifizetéseket, amelyet nem az érintett bankoknál tartottak. Egyelőre nem lehet kifizetni a ki- vagy átlépő tagok követelését sem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.