IMF-hitel: itt az idő végtörleszteni?

A Magyar Nemzet szerint minden adott ahhoz, hogy a kormány legkésőbb a jövő év elejéig visszafizesse a Nemzetközi Valutaalap által nyújtott, a Gyurcsány-kormány által felvett hitelt.

Több előnnyel járna, mint hátránnyal, ha a kormány lejárat előtt visszafizetné a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) 2008-ban felvett hitel fennmaradó részét. Kormányzati forrásból a Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az ehhez szükséges összeg is rendelkezésre áll. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a napokban azt mondta, hogy a kormány három héten belül dönthet arról, előre törlesszék-e a valutaalaptól kapott hitelt. – Az Államadósság-kezelő Központ, a Magyar Nemzeti Bank és a gazdasági tárca munkatársai hozamszámításokat végeznek jelenleg, hogy mikor éri meg jobban törleszteni – mondta.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az elemzőmunka eredményeként a jegybank és az adósságkezelő is az előtörlesztés mellett foglal majd állást. Így minden együtt lesz ahhoz, hogy a kormány legkésőbb az év elejéig rendezze a tartozást a valutaalappal.

Több érv szól a fizetés mellett, miközben egy ellene – tudta meg a lap. Az előtörlesztés egyrészt fontos üzenet a piacoknak, mivel azt sugallja, hogy Magyarország megerősödött, hiszen már lejárat előtt rendezni tudja az IMF-nek az adósságát. Azzal, hogy devizahitelt törleszt hazánk – amelynek egy részét forintban kibocsátott állampapírból fedezi –, javul az államadósság szerkezete is: az árfolyamváltozások miatt kockázatos devizaarány a biztonságosabb forinthitelek felé tolódik.

Ugyanakkor komoly dilemmát okoz a szaktárcának az IMF-hitel ára, vagyis az, hogy mi éri meg jobban az országnak: tovább fizetni a részleteket, vagy pedig egy összegben törleszteni. Ugyanis kevés szó esik arról, hogy a lejárathoz közeledve egyre olcsóbb a valutaalap kölcsöne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.