galéria megtekintése

Jöhet még egy tízmilliárdos mutyi

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 04. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

Még nem állt elő a kormány azzal, hogy kinek adja az akár évi tízmilliárdos profitot ígérő dohányüzletet. Elvileg szep­tembertől már csak szerencsés cégtől vehetnek a trafikok cigarettát.

Lassan kicsúszik az időből a dohánypiac felügyeletével megbízott Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). Egy tavaly elfogadott törvénymódosítás értelmében a trafikosok idén szeptembertől már csak az állam által „megbízható dohánykereskedőnek” minősített ellátótól vásárolhatnak terméket. Bár addig már csak öt hónap van, még nincs hír arról, hogy akár egyetlen lépést tettek volna az átállás érdekében.

Az esélyesek között lehet a magyar dohánygyártó vállalkozás is
Az esélyesek között lehet a magyar dohánygyártó vállalkozás is
Veres Viktor / Népszabadság

A jogszabály alapján elvileg az állam vagy kijelöl egy általa kiválasztott kereskedőt, vagy nyílt pályázatot hirdet a dohányboltok kiszolgálására, de akár maga az állam is alapíthat ilyen céget. Egyebek mellett a szerződések megkötése, a trafikokkal történő kapcsolattartás informatikai hátterének megteremtése és a logisztikai háttér kialakítása szakmai becslések szerint legalább hat-hét hónapot vesz igénybe – már ha nulláról induló cégről van szó, és nem egy olyan vállalkozás kapja a megbízást, amely titokban hónapok óta erre készül.

 

Ilyenről ugyan nem hallottunk, de a döntéshozók láthatóan mégsem bíznák teljesen a véletlenre, hogy ki kaphatja meg a milliárdos haszonnal kecsegtető üzletet. A tavaly elfogadott törvény alaposan leszűkíti a szóba jövő vállalkozások körét. Ha magánvállalkozásra bízzák a feladatot, a jogszabály legalább 15 éves működést írt elő, illetve kizáró ok a 20 millió forintot elérő bírság.

Ezzel a két feltétellel ki is lőtték a két nagy piaci szereplő, a Philip Morris és a British American Tobacco (BAT) cégeit. A húszmilliós határt kifejezetten a Philip Morrishoz igazították, az amerikai dohánycég 2007-ben kapott egy pontosan ekkora büntetést az akkori fogyasztóvédelmi hatóságtól.

A szűkre szabott feltételeknek így is megfelel több vállalkozás. Piaci szereplők a szóba jövő „esélyesek” között említik a két évvel ezelőtti botrányos trafikpályázat aduászait, köztük az országos nagykereskedelmi hálózattal rendelkező Continental dohánycéget és az ugyancsak kiterjedt nagykereskedelmi háttérrel bíró Vimpexet.

A trafikpályázaton szintén jól szerepelt és jelentős nagykereskedelmi háttérrel rendelkezik a CBA áruházlánc is. Szóba került más, ismert kormányközeli nagyvállalkozó is, például a miniszterelnök barátja, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, akinek szűkebb környezete – a testvére, valamint alpolgármesterének fia – korábban egy sor auchanos trafikot üzemeltethetett. Mint korábban beszámoltunk, a trafikellátó létrehozásával az állam lefölözné az évi 500 milliárd forintos dohánypiac forgalmát. A trafikok most közvetlenül a dohánygyártóktól vagy a 30-50 nagykereskedőtől vásárolnak.

Egy vagy legfeljebb néhány kereskedő kerülne monopolhelyzetbe úgy, hogy az értékesített cigaretta árából másfél-három, míg egyéb dohányterméknél kettő-öt százalék lehet a haszon
Egy vagy legfeljebb néhány kereskedő kerülne monopolhelyzetbe úgy, hogy az értékesített cigaretta árából másfél-három, míg egyéb dohányterméknél kettő-öt százalék lehet a haszon
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A trafikellátóval egy vagy legfeljebb néhány kereskedő kerülne monopolhelyzetbe úgy, hogy az értékesített cigaretta árából másfél-három, míg egyéb dohányterméknél kettő-öt százalék lehet a haszon, ami becslések szerint hat-hétmilliárd forintos profitot jelenthet évente. Ám míg a trafikosok 15 napon belül ki kell hogy egyenlítsék a számlát a trafikellátónál, a monopolhelyzetben lévő dohánycégnek csak két hónappal később kell fizetnie a gyártónak, vagyis folyamatosan milliárdos összegeket tud parkoltatni a számláján. Az onnan befolyó kamatokkal, egyéb bevételekkel együtt egyes becslések szerint a trafikellátó haszna elérheti már a tízmilliárd forintot is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.