Főleg a fuvarozókkal szúrt ki a határzár

A fuvarozók a menekültkrízis miatt szigorított határellenőrzések egyik nagy vesztesei.

Az eddig szabadon átjárható belső határokon, például Magyarország és Ausztria vagy Ausztria és Németország között ideiglenesen visszaállított vizsgálatok miatt a korábbinál lényegesen tovább tart a szállítmányok célba juttatása, de ami ennél is nagyobb baj, hogy kiszámíthatatlan az időkiesések mértéke – válaszolták lapunk kérdésére a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületénél (MKFE).

 

Ez különösen az olyan megbízók esetében kényes kérdés, amelyeknél pontosan kell érkezniük a teherautóknak, mert a nagy forgalom miatt egy-egy jármű kirakodására csak kevés idő van. A szállítmányozók ezért kénytelenek kerülő utakkal próbálkozni, ami növeli költségeiket, ám ezt nem minden megrendelő esetében tudják továbbhárítani, miként a késéseket is eltérő módon kezelik a fuvarszerződések.

A határátkelők előtt feltorlódott sorok a kötelező pihenők megtervezésében is gondot okoznak. Uniós előírás szabályozza a vezetési és pihenőidőt a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik, valamint az autóbuszok esetében. Ennek lényege, hogy adott időnként meghatározott hosszúságú megállókat kell beiktatni. Azoknak a sofőröknek, akik rendszeresen járnak egy útvonalat, már megvannak a korábban bejáratott pihenőhelyeik, azok az üzemanyagkútjaik, ahol adott esetben kedvezményesen tudnak tankolni, s ezekhez igazítják az útiterveiket – ez most mind borul a váratlan késések miatt.

Az MKFE-nek arról nincsenek információi, hogy a menekülthullám miatt kialakult helyzethez hogyan viszonyulnak a megbízók, de sok választási lehetőségük nem nagyon van, mert a határellenőrzések okozta csúszással nem lehet mit kezdeni. Ahány fuvar, annyiféle helyzet. Ha lehetséges, az áru hamarabb berakodásával, elindításával kell korrigálni a megemelkedett szállítási időt, vagy tudomásul kell venni, hogy az áru később érkezik meg. Az alternatív útvonalak is csak egy ideig jelentenek segítséget, aztán a forgalom átterelődésével ezek is eldugulnak – vélekedtek a szervezetnél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.