Időt nyernek a taxisok

Fellélegezhetnek a taxisok és a szolgáltatók: aligha kell idén átállniuk a NAV-hoz bekötött online kasszákra. A Világgazdaság értesülései szerint a kasszák használatát a szolgáltató szektor szereplőire – fodrászokra, kozmetikusokra, pénzváltókra is – kiterjesztő jogszabályt még mindig farigcsálják a gazdasági tárcánál. Tart az egyeztetés az érintett szektorok képviselőivel – tájékoztatták a lapot.

A minisztérium az egyeztetést nem tartotta ennyire fontosnak akkor, amikor a kiskereskedelmi szektort kötötte be a NAV-hoz. Az eredetileg még Matolcsy György minisztersége alatt elindult folyamat az első, lehetetlen határidőhöz képest sokat késett, s nem volt botrányoktól mentes, pont az egyeztetések elmaradása miatt.

Míg az eddig felmerült fodrász-, kozmetikus- és maszszőrszakma esetében a már forgalomban lévő gépek tökéletesen alkalmasak, komoly tervezést igényel a taxisok átállítása az online taxaméterekre, hiszen azokat meg is kell tervezni. Nem is lesznek olcsók, hiszen meglehetősen keveset kell belőlük gyártani, figyelembe véve, hogy csak néhány ezer taxis alkotja a budapesti piacot, de ha az egész országot nézzük, akkor sem ennek a többszöröse a potenciális piac. Az online kiskasszák ára jelenleg 90-110 ezer forint körül mozog, egy online taxi óra ennek a többszörösébe kerülhet. Az államnak azonban megéri akár komoly támogatást is adni ezekhez a berendezésekhez, mert ezzel jelentősen fehéríteni lehetne a taxispiacot. A taxis érdekvédők jelezték is ennek szükségességét. A fehérítés a budapesti piacon már megkezdődött azzal, hogy a taxisrendelet kötelezővé tette a kártyás fizetés biztosítását.

Ötven-hetvenezerre becsülik a szakértők, hogy mennyi készüléket lehet majd eladni a NAV-csatlakozásra újonnan kötelezett vállalkozói körnek – írja a Világgazdaság. Pankucsi Zoltán, az NGM adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára korábban úgy becsülte, hogy az államnak 20 milliárd forint többletbevétele keletkezik majd a lépés nyomán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.