Idén már nem várható lakossági energiapályázat

Idén már nem várhatók további lakossági energiahatékonysági pályázatok – mondta lapunknak Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára.

Az önkormányzatok, közületek, távhőcégek számára az ősszel is várhatók kiírások uniós forrásból. Új feltételekkel indulnak a 2014–2020-as új EU-költségvetési támogatási programok – jelentette be Nemcsok Dénes Sándor környezeti és energiahatékonysági operatív programokért felelős helyettes államtitkár. Ez a kassza az előző uniós költségvetési körhöz képest a lakosságnak is kinyílik, s az ígéret szerint nagyságrendekkel több forrás lesz elérhető a magánlakások számára az eddigi támogatási keretekhez képest.

A jövőben éles különbséget tesznek attól függően, hogy a forrást az EU vagy a magyar állam biztosítja a szén-dioxid-kvótabevételeiből. Az új EU-s, illetve – a jelenleg futó programok folytatásaként – a kvótabevételeken alapuló lakossági programok is nagy valószínűséggel csak jövőre indulhatnak el. Akár egy időben mindkét programban lehet élő pályázat, de a pénz küldője által megszabott keretfeltételeken belül ezeket igyekeznek majd időben és témáiban is összefésülni - tudtuk meg Hevesi Zoltán Ajtonytól, a tárca zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkárától.

Az EU-források lakossági pályázati szabályairól jelenleg is egyeztetés zajlik az Európai Bizottsággal – mondta Szabó Zsolt. A magyar állam kétféle változatot terjesztett elő. Az egyik szerint a forrás fele támogatás, a másik fele önrész lenne. A másik változat szerint 40 százalék vissza nem térítendő, 40 százalék kamatmentesen visszatérítendő támogatás, 20 százalék pedig önrész. A kamatmentes támogatást a lakó a megtakarításaiból törlesztené, magáncég közbeiktatása nélkül.

A panelek után jön a többi is
A panelek után jön a többi is
Bócsi Krisztián / Népszabadság/archív

Várható új hűtőgép- és kazáncsereprogram is. A jogosultak esetében előtérbe kerülhetnek a hatvannál több lakásos társasházak, amelyek az idei programba nem fértek bele. Az 1946 előtt épült társasházak szintén nem voltak jogosultak: most nyílászárócsere, illetve fűtéskorszerűsítés jöhet szóba. A szakértők által egyaránt a legnagyobb kihívásnak tartott családi házak szintén számíthatnak új kiírásra. Itt kívánják a leginkább ösztönözni a komplex felújítást, például napelemek vagy geotermikus rendszerek telepítését.

A tavaly év végén indult kvótabevételes kiírások keretében összesen 13,4 milliárd támogatást kötöttek le. Ebből tízmilliárdot kaptak az 5–60 lakásos, 1946–2006 között épült társasházak, egymilliárdot adtak kazán-, 1,1 milliárdot nyílászáró-, 795 milliót hűtőgépcserére, illetve eredetileg 500 milliót különítettek el a most lezárult mosógépcserére. Mindez több tízezer támogatási szerződés, amitől évi több mint 38 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátáscsökkenést várnak.

Az új költségvetésből 2020-ig 1153 milliárd forint, tág értelemben vett energiahatékonysági támogatás várható az uniótól a Környezet- és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP). Ezen belül 303 milliárd forint kerül az országba hét év alatt az energiahatékonyság növelésére, de más operatív programokban is elérhetővé válhatnak energiahatékonysági célú pénzek.

Ennek keretében a megújuló energiából hálózatra termelő cégek például még idén tízmilliárdra pályázhatnak. Ezen túlmenően kormányzati, önkormányzati és más középületek az ősszel szintén több tízmilliárdot vehetnek fel. Utóbbi azért sürgető, mert az unió perfenyegetése árnyékában Magyarország hároméves késéssel idén életbe léptette az unió energiahatékonysági csomagtervét.

Ebben a kormányzati épületek körében évi háromszázalékos energiamegtakarítást írnak elő. Az irányelv átültetésének fajsúlyosabb következménye az épületeken elért évi másfél százalékos energiamegtakarítás. A magyar kormánynak uniós vállalásai teljesítéséhez 92 petajoule (PJ) energiamegtakarításra van szükség (a mintegy 1000 PJ országos fogyasztásból). Ebből a másfél százalékos program 38,5 PJ-t tesz ki, a többiről még folynak az egyeztetések - közölte kérdésünkre Hevesi Zoltán Ajtony.

Kibővített támogatás

Az eredetileg tervezett félmilliárd forinton felül további hasonló összeggel fejeli meg az NFM a mosógépcseretámogatás keretét - közölte több sajtóorgánummal Szabó Zsolt. Mint ismeretes, a különböző térségekre szabott keretek a pályázatok beadására kizárólagosan szolgáló internetes oldal térségenként különböző napokon, rendre reggel 8 órás megnyitása után az összes térségben másfél-hat óra alatt kifogyott. A kiírási szabályok szerint viszont további 24 órán túl még befogadták az adott térségből érkező jelentkezéseket. Az államtitkári közlést hivatalos tárcaközlés még nem erősítette meg, ellenben várhatóan a megemelt keret sem lesz elegendő. Az eredetileg tervezett 12 ezer helyett ugyanis 40 ezer jelentkezés futott be hozzájuk határidőn belül. Noha előzetesen figyelmeztettek, hogy a pályázatok kedvező elbírálásának a forrás határt szab, a lezárást követő tájékoztatójuk szerint a többiek tartaléklistára kerülnek.

 

Idén várható KEHOP-kiírások (milliárd forint)

Zöldáramtermelés hálózatra 10

Kormányhivatalok 20

Rendvédelmi szervek 3,5

Igazgatási szervek (bíróság, ügyészség) 2

Központi költségvetési oktatási intézmények 6

Egészségügyi intézmények 6

Egyházi épületek 5

Egyházi fenntartású kórházak 5

Közép-magyarországi önkormányzatok 7

Távhőszektor energiakorszerűsítése megújuló energiával 5

Helyi hő és hűtési igény megújuló energiával 5

Szemléletformálás 2

Forrás: NFM

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.