galéria megtekintése

Nem bír a feladattal a magyar állami szemétmonstrum

4 komment

M. I.

A háztartások közel harmada még mindig nem kapta meg második negyedévi hulladékszámláját az új központi állami számlázótól.

Lapunk megkeresésére Csizmadia Tamás, az állami társaság szóvivője közölte: a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. a március utáni – nagyrészt második negyedévi, kisebbrészt havi és kéthavi – hulladékszállítási számlák közel 70 százalékát már kiküldte. A fennmaradó 30 százalék kiküldése kétségkívül jelenleg is folyik – tette hozzá. Egyes esetekben felül kellett vizsgálni a díjképzést, például a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hatósági elvárásainak megfelelően, de arra is volt példa, hogy nem kapták meg a teljes adatbázist.

A befizetési határidőt mindennek következtében csúsztatják: az a negyedéves számlák esetében jellemzően december, a havi, kéthavi számlák esetén október–december lesz.

A Nemzeti Fejlesztési Miniszté­rium alá tartozó NHKV-t év elején alapították, hogy rendbe tegye az önkormányzati hátterű hazai hulladékszállítás szétaprózott pénzügyeit. Április 1-jétől már az NHKV állítja ki a számlát, a tényleges tevékenységet végző társaságok erre továbbra sem jogosultak. A cégek indokolt költségeit egy képlet alapján mostantól az NHKV téríti meg.

 
Az autó jön, a számla nem mindenhol
Az autó jön, a számla nem mindenhol
Konyhás István / Népszabadság

Az elmúlt időszakban sorra hangzottak el arra vonatkozó ígéretek, hogy az NHKV mikor lesz képes eleget tenni a ráruházott feladatoknak, azaz a településeken az ott érvényes tarifák szerinti számla kiállítására. Ám a rendszer csak nem állt fel. Először azzal nyugtatták az érdeklődőket, hogy a második negyedéves számlákat úgyis csak június után kell kiküldeni. Utána sajtótájékoztatón ígérték, hogy augusztusban mindenki megkapja a számláját. Ez a jelek szerint szintén nem jött be.

Csizmadia Tamás ezt az érintett 138 hulladékszállító cég egymástól teljesen eltérő nyilvántartásának összefésülési nehézségével indokolta. A késésnek éppen ezért nem keresik a személyi felelősét. Csizmadia Tamás ígérete szerint hamarosan az a több mint egymillió háztartás is megkapja a második negyedévi számláját, ahova az eddig nem érkezett meg, októbertől pedig a harmadik negyedéves számlákat is képesek lesznek ütemesen kiküldeni. Igaz, a véglegesnek szánt „nagy” számlázórendszer még mindig nem működik, a tesztüzem október 1-jétől indul.

Az NHKV-val kapcsolatos számos bírálat kapcsán Csizmadia Tamás megjegyezte: bár joguk lenne rá, a 138 közszolgáltató közül egy se állt le a hulladékszállítással és a törvénynek megfelelően – egy kivétellel – valamennyi átadta a számlakiállítás jogát az NHKV-nak. A kivétel a legnagyobb, a fővárosi FKF Zrt., amely jelenleg is maga számláz. Arról, hogy a fővárosi kukaszámlát mikortól küldi az NHKV, Csizmadia Tamás nem nyilatkozott. Mindazonáltal hírek szerint Orbán Viktor és Tarlós István az október 1-jei időpontban állapodott meg, miután a kormányfő kilátásba helyezte az FKF-nek túl nagy veszteséget okozó képlet módosítását.M. I.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.