Hosszú szabadságra távozott Hernádi Zsolt

Szokatlanul hosszú, több hónapos szabadságon tartózkodik jelenleg is Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója – tudta meg a Népszabadság. Arról, hogy ez az időtartam pontosan mekkora,mióta és főként meddig tart, Mol-közeli forrásainktól eltérő információkat kaptunk. Annyi bizonyosnak látszik, hogy akár még hónapok is eltelhetnek mindaddig, amíg Hernádi Zsolt ténylegesen visszaül az olajtársaság irányítópultjához.

A cégnél hivatalosan is érdeklődtünk arról, hogy pontosan mióta van és még mennyi ideig lesz szabadságon a legnagyobb magyar vállalkozás első embere, illetve ezalatt a feladatait vajon ki látja el. Kérdéseinkre válaszul lapunkkal mindössze annyit közöltek: „A Mol visszautasítja, hogy felső vezetői szabadságának részleteiről tájékoztassa a sajtót. Természetesen a Molban is tisztázottak szabadság esetén a helyettesítések. Így a cég zavartalan működése minden esetben biztosított.”

Kétségtelen, hogy a Mol működése valóban zavartalannak tetszik. A társaság az elmúlt hetekben vásárolta fel az olasz ENI és az orosz Lukoil csehországi töltőállomásait, Molnár József vezérigazgató irányításával a Mol tárgyaló küldöttsége újabb – igaz, sikertelen – zágrábi egyeztetést ült végig a horvát kormány képviselőivel INA-ügyben, és kiegyensúlyozott képet fest a társaság gazdálkodásáról az egy hete kiadott, szokás szerint Hernádi Zsolt személyes üzenetével ellátott féléves jelentés is.

Hernádi Zsolt a Mol Bubi bemutatóján. Most nem hajtja túl magát
Hernádi Zsolt a Mol Bubi bemutatóján. Most nem hajtja túl magát
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az eseményekhez tartozik, hogy az elmúlt hónapokban a horvát korrupciós gyanúk miatt az elnök-vezérigazgatóra személy szerint nehezedő nyomás enyhülhetett valamelyest. Tavasszal – igaz, egyelőre ideiglenesen – a fotója eltűnt az Interpol körözési oldaláról, ahová a horvát ügyészség indítványára került fel. Május végén a horvátországi ügyek kapcsán Magyarországon zajló büntetőperben első fokon, nem jogerősen, fel is mentették.

Igaz, a horvát bíróság továbbra is megalapozottnak ítéli a zágrábi ügyészség Hernádi Zsolt elleni korrupciós vádjait. A kenőpénzt elfogadó Ivo Sanader volt kormányfőt nemrég jogerősen is elítélték. Így a horvát elfogatóparancs továbbra is él a Mol-vezér ellen. Igaz, sokak szerint, ha Magyarországon jogerősen is felmentenék a vádakat rendületlenül visszautasító Hernádi Zsoltot, a horvátoknak uniós tagállamként egész egyszerűen nem lesz más választásuk, mint szintén lezárni az aktát. Az ügy a dolgok jelenlegi állása szerint – ideiglenesen legalábbis – nyugvópontra jutott.

Mindazonáltal a Mol első embere továbbra is tarthatja magát ahhoz, hogy az eljárások számára megnyugtató rendeződéséig nem hagyja el Magyarország területét. Így ezen a nyáron alighanem csak a belföldi turisztikai kínálatból válogathatott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.