Horribilis büntetésből sikerült alkudnia az Orbán-kormánynak

Lázár János a mai Kormányinfón jelentette be, hogy két év huzavona után végül lezárult a nagy port felverő aszfaltügy.

Mint emlékezetes, az Európai Bizottság (EB) azt jelezte a magyar kormány számára, hogy felfüggeszti a kifizetéseket a hét regionális és a közlekedési operatív program keretében történő útépítő projektekkel kapcsolatban. A Miniszterelnökséget vezető miniszter mai szavai szerint az EB 450 milliárd forint értékű építési ügyet kifogásolt, amiért eddig 120-140 milliárd forintnyi bírságot sújtották volna Magyarországot.

Az ügy háttere, hogy az EB részéről felmerült a gyanú, hogy diszkriminatív az a feltétel a pályázatok kiírásánál, amely előírja, hogy az adott útszakasz ötven kilométeres körzetében, vagy az adott megyében aszfaltkeverő gyáregységgel kell rendelkeznie a szerződő cégnek. Ez a bizottság szerint a gyakorlatban diszkriminálhatja a külföldi, illetve nem helyi kivitelezőket, cégeket. Ehhez azért hozzá tartozik, hogy az anyag megfelelő felhasználhatósága miatt nem is nagyon lehet ennél távolabbról aszfaltot szállítani.

Az említett 120-140 milliárdos büntetést sikerült 48 milliárd forintra lealkudni – jelezte Lázár. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezzel együtt 370 milliárd forint korábban az ügy miatt zárolt forrás most felszabadul. Ez az tétel hamarosan megérkezik Magyarországra, így csaknem kétéves huzavona végére sikerül pontot tenni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.