galéria megtekintése

Bezár a CBA északi bástyája

20 komment


Batka Zoltán
NOL

A hat keleti megyét összefogó CBA-regionális központnál csődközeli a helyzet. A cég jövő hét közepére ígér tájékoztatást.

Csütörtök reggeltől bezárnak a CBA üzletlánchoz tartozó Palóc Nagykereskedelmi Kft. üzletei – közölte Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke. Az üzletlánc 1200 dolgozójának egyelőre sorsa bizonytalan. Úgy tudni, hogy a dolgozók többsége nem kapta meg az ehavi bérét, továbbá szeptemberre már a társadalombiztosítást sem fizette meg a cég a munkavállalói után. Ugyanakkor a cégvezetés egyelőre nem közölt semmit hivatalosan a dolgozókkal. 

Fotó: Fodor Orsolya

A dolgozók szerint a cégvezetés egyelőre türelmet kér mindannyiuktól. A kedden napon tartott vezetői értekezleten a cégvezetők a bérek elmaradását azzal indokolták, hogy péntekig valamilyen üzleti tervet kell letenniük a cég működését eddig finanszírozott pénzintézet asztalára. Szerintük a bank döntésén múlik hogy hogyan folytatódik a Palóc története.

 

A jövő hét szerdára hívott össze a KASZ kezdeményezésére egy közös fórumot a szakszervezet és a cégvezetés, várhatóan akkor fogják közölni, hogyan folytatódik a Palóc Nagykereskedelmi Kft. története. 

A 90-es évek elején alapított cég mára a CBA szövetség északi bástyájának számít. Az 1200 dolgozót foglalkoztató Palóc Nógrád megye legnagyobb munkáltatója, és a CBA regionális központja. Azonban a bástya alaposan megrendült az utóbbi időszakban: a cég három éven át zsinórban veszteséges lett, tavaly már 1,9 milliárdos mínusszal zárta az évet. 

Az utóbbi hetekben fordult válságosra a helyzet: a boltokból elkezdett eltünedezni az áru, ami arra utal, hogy kiszálltak a cég mögül az áruforgalmat finanszírozó pénzintézetek.

Nemrégiben a CBA központ közölte, hogy tárgyalásokat kezdenek a Palóc Kft. vezetésével és „sürgősen döntés fog születni". Azonban a dolgozók között terjengő pletykákból úgy tudni, hogy ezek a tárgyalások még nem kezdődtek el, miután a Palóc vezetése nem fogadta el az alsónémedi CBA-központ meghívását.

Az egyelőre nem ismert, hogy 18 milliárd forintos éves forgalom mellett hogyan alakult ki 2015-re az 1,9 milliárd forintos veszteség. A dolgozói körökben úgy hírlik: az utóbbi időszakban tetemes raktárhiányok voltak a cégnél, amit levontak a dolgozók béréből.

Mint azt a múlt héten megírtuk, a cég éves kiegészítő mérlegében úgy látta, hogy a Palóc problémáiban igen komoly szerepe volt az utóbbi évek kormányzati döntéseinek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.