Kétharmadnyian ellenzik a vasárnapi boltbezárást

Vasárnaptól él az üzletek hétvégi bezárásáról szóló törvény, az éjjel-nappali boltok jelentős része emiatt már hétfő este sem lehet majd nyitva. A legfrissebb felmérések szerint a lakosság kétharmada nem támogatja a szigorítást.

Március 15-én hatályba lép a vasárnapi boltbezárásról szóló törvény. A nemzeti ünnep miatt ugyan az üzletek most amúgy sem nyitnának ki, ám nem kell egy hetet várni arra, hogy a vásárlók szembesüljenek a jogszabály következményeivel. A törvény értelmében a boltoknak este tíz és reggel hat óra között zárva kell tartaniuk, ez alól csak a 200 négyzetméternél kisebb üzletek kaphatnak felmentést, amennyiben a tulajdonos áll be dolgozni. Emiatt az éjjel-nappali üzletek jó része már hétfő éjszaka sem lesz nyitva.

A kormánypárti kétharmad annak ellenére erőltette át a parlamenten a kereskedelem működését korlátozó szabályokat, hogy a lakosság többsége nem támogatja azt. Az Ipsos pénteken publikált közvélemény-kutatása szerint a felnőtt lakosság 68 százaléka ellenzi az üzletek vasárnapi bezárását. A március elején készített felmérés szerint bár a magyarok zöme jellemzően ma is otthon, pihenéssel tölti a hét utolsó napját, de nincs ellenükre a vasárnapi bevásárlás sem.

Vasárnap sokan lehúzzák a rolót
Vasárnap sokan lehúzzák a rolót
Bócsi Krisztián

A hét utolsó napján 22 százalékuk gyakran vesz élelmiszert, és a lakosság további 12 százaléka ilyenkor vásárol vagy nézelődik ruházati, műszaki vagy lakberendezési boltokban. Az aktív keresők között még nagyobb az arány: a dolgozók 28 százaléka vásárol vasárnap. A lakosság negyedének, az aktív keresők harmadának okoz majd nehézségeket a vasárnapi bezárás. Nyolc százalék szerint emiatt komolyan át kell szerveznie az életét.

A kormányoldal a kereskedőknek sem könnyítette meg az átállást. A hétfői start ellenére péntek estig nem jelent meg az a kormányrendelet, amelynek a vasárnapi zárva tartás körüli bizonytalanságokat kellene eloszlatnia. A parlament előtt van, de még nem fogadta el az Országgyűlés a jogszabályhoz benyújtott kormánypárti módosítót: a javaslat vasárnap bezáratná a Metro áruházakat, valamint azokat a benzinkúton üzemelő kisboltokat, amelyekben nem értékesítenek üzemanyagot.

A kabinet a héten ígéretet tett arra, hogy nem kivételez a világörökségi területeken lévő üzletekkel sem, azoknak is be kell zárniuk, ám ilyen módosítót a héten nem nyújtott be a parlamentnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.