galéria megtekintése

Hódító gyűrűk Magyarországról

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 12. számában
jelent meg.


Ábrahám Ambrus
Népszabadság

Napi több száz, a Radosza-gyűrűk iránt érdeklődő levél érkezik a játék és oktatási segédeszköz feltalálójához. Az ötlet egy gyerekkori rossz emléken alapul – meséli Radosza Sándor.

Nagyot fordult a világ alig néhány hét alatt Radosza Sándorral, a Radosza-gyűrűk feltalálójával. Találmányát – ami logikai játék és taneszköz is egyben, ahogy jellemzi – szinte varázsütésre most egyszerre vinnék a világ minden részére, és hirtelenjében itthon is megnőtt iránta az érdeklődés.

A nullszériás prototípusok az év eleje óta tartó időszakban hirtelenjében elfogytak: vagy elajándékozta, vagy már elígérte őket, mert „lefoglalózták”.

Mint mondja: a lapunk internetes oldalán megjelent videó után egy szlovák érdeklődő jelezte, a készleten lévő összes példányt elvinné. Az említett okok miatt azonban mindössze három darabot tudott kínálni a nagyvásárlónak. – Az év eleje óta nagyon beindult velem az élet, és mára eljutottam teljesítőképességem határáig.

 

A hazai, életképes ötlettel rendelkező vállalkozások szokásos gondja őt is sokkolta: komoly és megbízható forgalmazót, forgalmazói hálózatot kellene találnia. Ez pedig nem lesz könnyű feladat, noha sok a jelentkező.

A feltaláló és az eszköz. Külföldön már siker
A feltaláló és az eszköz. Külföldön már siker
Kurucz Árpád / Népszabadság

A Radosza-gyűrűk története azonban nem mindig nézett ki ennyire jól.

Egykori szidásból nyerő ötlet

A feltaláló három éve dolgozta ki az egymással egy ponton érintkező, azok felületén elcsúsztatható puzzle-négyzeteket tartalmazó játékot. Ezek után el is indította a találmány szabadalomoltalmi eljárását, amely tavaly nyáron véget is ért. Ez most már Európára szól.

A gyűrűk ötlete egy régi gyerekkori, kellemetlen emlékből származik. Sok évvel ezelőtt, a kötelezően használandó „betűkirakóból” elvesztek egyes, a használathoz szükséges betűk – ezért feddést kapott. Ennek okán akart – évtizedekkel később – egy zárt rendszert készíteni, amelyben ez nem történhet meg.

Ezt először kétdimenziósra tervezte, ám később jött az ötlet, hogy legyen az oktatásban is használható játék térbeli szerkezet. Így jött létre végül az egy ponton egymásba fonódó, ám két különböző átmérőjű gyűrű, amelyek minden irányba elcsúsztathatóak.

A sokak által ismert, síkban le-föl és jobbra-balra mozgatható kirakósokhoz képest a Radosza-gyűrűknél nincs „lyuk”, vagyis üres mező, ahova tolni lehet a kiválasztott betűt vagy képet, azaz teljesen zárt a rendszer.

Az ötlet már megvolt, a gyártással azonban akadtak nehézségek. Saját spórolt pénzét is belerakta a projektbe, s így próbált befektetőket találni, de csak nem akart valóra válni az álom.

Ám tavaly egy fröccsöntő vállalkozó – nevét nem akarta elárulni, mert erre nem kapott felhatalmazást – jó lehetőséget látva a gyűrűkben, forrást biztosított, s a gyártást is megoldotta. Az első tesztpéldányok el is készültek. Ezeket próbálták forgalmazókhoz, iskolákhoz eljuttatni.

A magyar külképviseletek segítségével német és svájci óvodákban és iskolákban kezdték tesztelni. Rövid idő alatt pozitív visszajelzéseket kaptak. Egy Új-Zélandon élő magyar vállalkozónak köszönhetően a szigetországba és Ausztráliába is megérkezett az játék híre: az ottani partner már tőkét gründol a helyi gyártás és forgalmazás lehetséges megkezdéséhez.

Radosza Sándort karácsony előtt Erdélybe, Barótra meghívták iskolákhoz és óvodákhoz bemutatót tartani. A kivitt készletet el is kapkodták, s azóta a környék iskolái és óvodái beépítették a tananyagukba a gyűrűk használatát.

A taneszköznek három verziója létezik, egy az óvodásoknak, kettő az iskolásoknak szól – az egyik betűket, a másik számokat tartalmaz.

A játék fejleszti a térlátást, javítja a finommotorikus mozgást, elősegíti a logikus gondolkodást is. Ezenkívül rámutat a diszlexiás és diszgráfiás problémákra, illetve kezeli azokat – állítja a feltaláló. Ma már naponta több száz érdeklődő e-mailt kap.

Különböző – általa már nehezen követhetőnek mondott – kapcsolatokon keresztül már Indonéziából és Indiából is befutott érdemi érdeklődés, s tárgyalt az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnökével is. Ha minden jól menne – a kereslet alapján –, csak itthon több ezer példányra azonnal lenne vevő.

A sorozatgyártás március végén kezdődhet meg, persze egyelőre kis szériában – megbízható terjesztők hiányában. Ezt is szeretnék orvosolni, mint ahogy a gyártást is olcsóbbá akarják tenni. Tervük szerint pályázati forrásokat szereznek az előállítás modernizálásához.

Amint találnak nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező szoftverfejlesztőt, elkészítik a gyűrűk telefonosjáték-verzióját is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.