Hivatalosan is Matolcsy György az MNB elnöke

Kinevezte Matolcsy Györgyöt a Magyar Nemzeti Bank elnökévé a köztársasági elnök. Alelnökéről nem volt szó.

A várt formaságok és ceremónia nélkül nevezte ki a jegybank elnökévé Matolcsy Györgyöt a köztársasági elnök. Áder János Kövér László házelnökkel átiratban közölte a kinevezését tényét, ezt az Országgyűlés hétfői plenáris ülésének kezdetén napirend előtt ismertették. Arról nem esett szó, hogy Balog Ádám alelnököt kinevezte-e az államfő (holott egy időben jelölték és hallgatták meg őket).

A köztársasági elnök levelében arról tájékoztatta a parlamentet, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszteri megbízatása március 3-i, vasárnapi hatállyal megszűnt, és a hétfői nappal – Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára – kinevezte őt az MNB elnökévé.

Kérdésünkre a köztársasági Elnöki Hivatal Sajtóigazgatóján megerősítették: Balog Ádám alelnöki kinevezését még nem írta alá Áder János. Valószínű, hogy a köztársasági elnök megvárja, amíg az Országgyűlés külsős tagnak ,egválasztja a Monetáris Tanácsnba Pleschinger Gyulát, és ezt követően dönt a kinevezésről. A jegybanktörvény értelmében ugyanis a Monetáris Tanácsban a külsős tagok számának meg kell haladnia az úgynevezett belsős tagok - az alelnökök és az elnök - számát. Balog kinevezésével az arány 4-4-re módosulna, így szükség van az újabb külsős tagra, hogy a testület törvényesen működhessen.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.