Hitelgarancia gépjárműkereskedőknek

Együttműködési megállapodást írt alá a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. és a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete azzal a céllal, hogy a hitelgarancia eszközével helyreállítsák a bizalmat a még talpon levő kereskedések és a finanszírozó pénzintézetek között. Az aláírók abban bíznak, hogy ezzel a megoldással stabilizálják a gépjármű-kereskedők helyzetét.

Együttműködési megállapodást írt alá Radnai György, a Garantiqa vezérigazgatója és Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) társelnöke. A megállapodás értelmében a Garantiqa a szakmai szervezetek ajánlása, valamint saját hitelképesség vizsgálata alapján előzetes garanciabírálatot állít ki a hozzá forduló kereskedőkről. A kereskedők ezzel a dokumentummal fordulhatnak azután a pénzintézetekhez, amelyek döntenek a finanszírozásról. Ha a pénzintézet úgy látja, hogy az adott kereskedő eladásainak finanszírozásához hitelgarancia bevonása szükséges, akkor a garanciakérelmet a Garantiqa befogadja. Az előzetes bírálat létéről és annak tartalmáról a felek közösen tájékoztathatják a pénzintézeteket.

„Nagy könnyebbséget hozhat ez a konstrukció a még talpon levő kereskedőknek, mert a pangó piac mellett a visszaeső hitelkínálat tovább súlyosbítja a kereskedők helyzetét" - mondta Erdélyi Péter, az MGE társelnöke. Az elnök azt reméli, hogy a Garantiqa részvétele a finanszírozásban helyreállítja a megromlott bizalmat a pénzintézetek és a kereskedők között. Szerinte a válság olyan feszültségeket és lehetetlen élethelyzeteket állított elő egyik napról a másikra, amelyben némelyek meginogtak, és ez óhatatlanul vezetett az addigi partneri viszony megromlásához kereskedő és finanszírozó között. „Mi úgy látjuk, hogy a kereskedők döntő többsége tisztességesen, minden kötelezettségét teljesítve próbál a felszínen maradni, és ezek az emberek megérdemlik a segítséget" - véli Radnai György, a Garantiqa vezérigazgatója.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.