Hiteles a karácsonyi ajándék?

Az utcák díszkivilágításán túl bolti és netes akciókkal csábítják a karácsonyi vásárlókat. A hitelezők is sok ügyfélre számítanak, pedig egy felmérés szerint a lakosság nagy része nem tervezi, hogy hitelt vesz fel az ünnep miatt – írja a Faktor.
A Cofidis évente kiadott Hitel Monitor nevű kutatásából kiderül, hogy a legnagyobb költségeket karácsonykor egyértelműen az ajándékok jelentik: az elmúlt évek kutatásai alapján a magyarok 90 százaléka legalább egy embert megajándékoz. Ezt nemcsak az olyan akciók segítik, mint a november 20-i Black Friday, azaz fekete péntek, mikor nagy kedvezményekkel lehetett vásárolni, hanem az is: a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény felmentést ad az adventi időszakra. Azaz a szentestét megelőző négy vasárnapon nyitva lehetnek a boltok, az első ilyen vasárnap az idén: november 29.

Ha az összes karácsonyi költséget (ajándékok, ünnepi ételek, karácsonyfa, díszítés) számoljuk, átlagosan 43 ezer forintot költünk a kutatás szerint. A legnagyobb költség általában az ajándék: erre a 18-69 éves korosztály 29 ezer forintot akar szánni az idén. Ez a szám évek óta körülbelül 30 ezer forint körül mozog, bár az utóbbi évek ugyanilyen felmérései pár ezer forinttal nagyobb összeget hoztak ki.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség is nagyobb költekezésre számít, mint tavaly. 2015-ben már így is 6 százalékkal nőtt az üzletek forgalma, szerintük a karácsonyra és a szilveszterre összesen 170-180 milliárd forintot költhetnek majd a családok. A Hitel Monitor szerint a legtöbben a havi fizetésükből (82%) és a korábbi megtakarításokból (35%) akarják kigazdálkodni a karácsonyi plusz költségeket, és mindössze 5 százalék szeretne hitelt felvenni.

Az áruhitelt is sokan választják, ezekből főleg a 0 százalékos, vagyis kamatmentes áruhitelek a legnépszerűbbek. Általában elektronikai termékeket vásárolunk így, de fontos tudni: ezek a hitelek sem feltétlenül teljesen költségmentesek. Előfordulhat, hogy kamatot nem kell fizetni, de hitelbírálati díjat igen, és akkor már nem is járunk olyan jól. Ezért a THM-et, a teljes hiteldíjmutatót érdemes figyelni. Ennek pont az a célja, hogy láthassuk, a tartozás visszafizetésén túl évente mekkora összeget tesznek ki az egyéb költségek (kamat, kezelési költség stb.). Érdemes körbenézni a piacon, lehet, olcsóbban megtaláljuk ugyanazt a terméket, mint az engedményesnek hirdetett boltban, valamint nem árt ellenőrizni a – néha tetemes –  szállítási költségeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.