galéria megtekintése

Hiányzik az uniós pénz

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 17. számában
jelent meg.


Ábrahám Ambrus
Népszabadság

Januárban, az iparág leggyengébb időszakában az építőipar termelése 8,0 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A megrendelésállomány ugyanakkor drasztikusan, több mint negyedével esett vissza, miután már nem húznak az önkormányzati választások idején felpörgetett állami beruházások. Az építőipar lendületéhez állami megrendelések kellenek.

Az építőipari szektor termelési értéke tavaly az utolsó negyedévben, minden hónapban magasan 200 milliárd forint fölött volt, míg januárban alig haladta meg a 88 milliárdot. Az épületeknél 6,7, az egyéb építményeknél 10,1 százalék volt a növekedés – közölte a KSH. Utóbbi, jelentősnek mondható fejlődés az ország több területén folyó útépítési, vasút-felújítási munkákkal, valamint közműfejlesztésekkel függött össze, amelyek döntő részét uniós forrásokból finanszírozzák. Az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítési ágazat termelése 7,4 százalékkal nőtt.

A szép számok mögött van pár baljós tendencia is. A jelek szerint az eddig hajtóerőt jelentő uniós pénz valóban fogy az ágazatból, s ezt mutatja, hogy a megkötött új szerződések volumene 28,7 százalékkal kisebb volt, mint 2014 januárjában. Az ágazat szereplői januárban 90,6 milliárd forint értékű megbízást kaptak. A teljes megrendelésállomány 766 milliárdra rúg, azaz négy hónapra van előre munkájuk az építőknek.

Az épületek építésére kötött szerződések volumene 3,9 százalékkal marad el a korábbi adattól, míg az egyéb építmények építésére – különösen ezek mögött áll brüsszeli forrás – kötött új szerződések volumene 42,1 százalékkal maradt el. Az építőipari vállalkozások 2015. január végi szerződésállományának volumene 20,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

 
Irodaház készül a Corvin negyedben. Erőteljesen csökkenhet az aktivitás
Irodaház készül a Corvin negyedben. Erőteljesen csökkenhet az aktivitás
Kurucz Árpád / Népszabadság

A szerződésállományok ilyen mértékű csökkenése azt vetíti előre, hogy ha nem indulnak el záros határidőn belül friss közbeszerzések, és a lakásépítésekre sem nő a megrendelések száma, akkor az építőipar nem tudja megismételni tavalyi teljesítményét – mondta a Népszabadságnak Koji László, a Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) alelnöke. Jelezte: a teljes szektoron belül az építések és felújítások súlya az Európai Unióban átlagosan 36 százalék, míg nálunk alig 7 százalékra tehető.

Innen pedig van hova fejlődni.

Ebben derűlátó volt Németh Dávid, a K & H Bank vezető elemzője, ugyanis a lakáspiacon a tranzakciós számok növekedést mutatnak.

Van miért aggódni az építőiparban

Januárban az építőipar termelése 8,0 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Ehhez azért hozzá tartozik, hogy az év első hónapja hagyományosan az iparág leggyengébb időszaka. Az épületek építményfőcsoportban a termelés 6,7, az egyéb építményeké 10,1 százalékkal emelkedett. Utóbbi, jelentősnek mondható fejlődés az ország több területén folyó útépítési, vasút-felújítási munkákkal, valamint közműfejlesztésekkel függött össze, amelyek döntő részét uniós forrásokból finanszírozzák. A díszesnek ható számok azonban olyan változásokat takarnak, amelyek idővel akár komoly gondokat is okozhatnak. Minderről bővebben korábbi összefoglalónkban olvashatnak.

A fővárosban keresik az új lakásokat. A teljes ágazatot tekintve ugyanakkor a januári növekedés ellenére borúlátó, hiszen lényegében nincs esély arra, hogy a 2014. évi teljesítményt megismételje a szektor. Éves átlagban öt százalék körüli lehet az építőipar idei növekedése. Összességében a januári adat persze kedvező, mert azt mutatja, hogy élénkülés következett be az év elején egy váratlan decemberi visszaesés után – kommentálta az adatokat.

Munkások egy Közgép-építkezésen
Munkások egy Közgép-építkezésen
Kocsis Zoltán / Népszabadság

A szerződésállományok száma viszont nagyon rossz képet mutat – emelte ki az elemző is. Az önkormányzati választásokhoz időzített uniós forrásból finanszírozott projektek láthatóan már nem húznak. Ebből a szempontból a következő másfél év is bizony szűkös lesz – tette hozzá. A növekedés kérdése más szempontból is érdekes. Koji László ugyanis úgy fogalmazott, hogy az építőipari társaságok erre az évre tervezett 2-2,5 százalékos áremelési tervüket csak akkor tudják maradéktalanul végrehajtani, ha az idei teljesítmény eléri az elmúlt évit.

Lecsengett a beruházási boom

Az uniós források felhasználásának köszönhető beruházási dömping lecsengett, az emiatt keletkező hatalmas űrt viszont a versenyszféra egyelőre képtelen betölteni – ezt mutatja a 2014-es negyedik negyedév siralmas beruházási statisztikája.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.