Hiány van a Quaestornál

Befejezte a Quaestor Értékpapír Zrt. vagyonfelmérési vizsgálatát a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN). Az ügyfelek értékpapírjai maradéktalanul rendelkezésre állnak, kivéve a fiktív kibocsátású vállalati kötvényeket. Az értékpapírok kiadhatók, azok nem tartoznak a felszámolási vagyonba – közölte a felszámoló. (Pontosítva.)

Nem ennyire jó a helyzet a pénzeszközökkel: ezekben hiány mutatkozik. Hogy mennyi ez a hiány, azt nem közölte a PSFN Kft. Ezt az összeget úgy lehet csak kifizetni, hogy az ügyfelek arányosan buknak valamennyit. Végrehajtáskor a minden egyedi jellemzőben – lejáratban, kamatozásban – azonos tulajdonságokkal rendelkező eszközöket úgynevezett homogén csoportokra osztják, majd ebből arányosan meghatározzák, mi adható ki az egyes ügyfeleknek. Vagyis más-más csoportok adott esetben más-más arányban buknak.

A felszámolási eljárás megindulásával a negatív összegű számlával rendelkező ügyfeleket fizetésre szólítja fel a felszámoló. Ezzel persze nem lehet pótolni a fiktív kötvények ütötte százmilliárdos lyukat. A Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjának és a Befektetővédelmi Alapnak (Beva) a legutóbbi közlése szerint augusztus 10-ig csaknem 29 ezer Quaestor-károsult ügyfélnek több mint 79 milliárd forint kártalanítási összeget fizettek ki.

A károsultak mindeközben csütörtökre tüntetést szerveznek, mert szerintük nekik jár a kártalanítás 30 millió forintig. A jogszabály valóban ezt írja elő, ám a Beva felfüggesztette a hatmillió forint feletti kifizetéseket, mert a kifizetés jogosságát egy beadvány vitatja. A Buda-Cash ügyfelei ugyanis csak hat- és nem 30 millió forintig kapnak kártalanítást, ami szerintük alkotmányellenes. A károsultak ezzel szemben a Beva lépését tartják törvénytelennek, s követelik minden fórumon, hogy a Beva járjon el a törvénynek megfelelően.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.