Hiába vár a kormány a felminősítésre, a Fitch inkább leminősítené Magyarországot

A Fitch Rating elemzése szerint Magyarország az országkockázati felára miatt a jelenleginél egy fokozattal alacsonyabb besorolást érdemelne.

A négy kelet-közép-európai ország − Magyarország, Lengyelország, Csehország és Románia − finanszírozási szükséglete 78,5 milliárd euró lehet 2014-ben az egy évvel korábbi 96 milliárd euró után − vélik a Fitch szakemberei. A GDP arányában 9,5 százalék lehet a bruttó forrásbevonás az idén, ezen belül kiemelkedik Magyarország, melynek a nemzeti össztermék 18,3 százalékának megfelelő összeget kell bevonnia, de még ez is lényegesen alacsonyabb a 2013-as, harminc százalék körüli aránynál, ami a tervezettnél nagyobb forint- és devizakötvény-kibocsátásnak volt köszönhető - írja a Napi Gazdaság.

A hitelminősítő szakemberei kiemelik, hogy 2013 végén és 2014 elején több régiós ország is igyekezett kihasználni a kedvező piaci környezetet, Lengyelország, Magyarország és Románia is devizakötvényeket dobott a piacra. Emellett a lengyel kormány azt is jelezte, hogy a teljes éves finanszírozási szükséglet legalább felét január végéig teljesítenék.

A javuló makrogazdasági kilátások miatt a Fitch szerint mind a négy érintett ország teljesítheti költségvetési céljait, ez a magyar, a cseh és a román büdzsé esetében 3 százalék alatti hiányt jelent. Lengyelország pedig 2014-ben további lépéseket tehet abba az irányba, hogy 2015-ben kikerüljön az uniós túlzottdeficit-eljárás hatálya alól.

Magyarország és Lengyelország esetében az elemzők szerint továbbra is kockázatot jelenthet a külföldi szereplők jelentős részaránya a kötvénypiacon. A Fitch kiemeli, hogy 2014-ben több régiós országban is választások lesznek, azonban nem számítanak éles gazdaságpolitikai fordulatra. Ugyanakkor a politikai bizonytalanságok kockázatot jelenthetnek, főleg akkor, ha azok nemzetközi piaci viharokkal párosulnak.

Az elemzés utolsó részében a Fitchnél azt vizsgálták, hogy a négy érintett ország cds-felára milyen adósbesorolást indokolna. Csehország és Lengyelország esetében a kockázati felár alapján akár két fokozattal is lehetne magasabb az osztályzat a jelenlegi A plusznál, illetve A mínusznál, ez alapján elsősorban a fenti két ország számíthat felminősítésre a régióban 2014-ben, bár a Fitch kiemeli, hogy érzése szerint nem várható változás a régiós osztályzatokban. Magyarország esetében a Fitch szerint a cds-felár BB osztályzatot indokolna, ami egy fokozattal gyengébb a jelenleginél, hasonló a helyzet Románia esetében, ahol a BBB mínusszal szemben BB plusz lenne a reális osztályzat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.