galéria megtekintése

Hiába lesz több állás, sokan elhagyják majd az országot

Várhatóan idén is folytatódni fog a szakképzett fiatalok elvándorlása Magyarországról. Egyre több állás lesz viszont az építőiparban és a német kötődésű cégeknél. A keleti és nyugati országrész között lévő munkaerőpiaci szakadék ugyanakkor tovább mélyül.

Ebben a kormányzati ciklusban nagyjából 150 ezer közalkalmazott kerülhet át az államiból a piaci szférába – mondta a minap Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese. A közmunkások közül pedig 20-25 ezer embert terelnének át a versenyszférába egy februárban startoló támogatási program segítségével. Bár a statisztikák biztatóak és több ágazat – a logisztika, az autó- és gépipar vagy éppen a vendéglátás – súlyos munkaerőhiánnyal küzd, álláspiaci szakemberek szerint nagy kérdés, hol tudnak elhelyezkedni ennyien.

Az építőipart az új lakástámogatási rendszer élénkíti majd, de korántsem minden régióban
Az építőipart az új lakástámogatási rendszer élénkíti majd, de korántsem minden régióban
Reviczky Zsolt

Pedig első pillantásra minden jelenlegi és leendő álláskeresőnek lenne oka bizakodni szektortól függetlenül, hiszen a foglalkoztatottak száma – igaz, részben a közmunkának köszönhetően – 2010 óta országosan több mint 560 ezerrel nőtt, 4 millió 273 ezerre. (Állami becslés szerint ebből 100 ezer munkahely a feldolgozóiparban és az idegenforgalomban jött létre.)

 

Azonban már a 2016-os kilátások is felemásak. – A kormányzati otthonteremtési programnak köszönhetően egyre több ember talál majd állást a következő időszakban az építőiparban. Nem lényegtelen azonban, hányan vehetik majd igénybe a kedvezményeket – mondta a Népszabadságnak Hárs Ágnes, a Kopint-Tárki Zrt. vezető kutatója, lévén ettől függ, végül mennyi embernek nyújt majd megélhetést az építőipar. A szakértő szerint ugyanakkor egyértelmű, hogy a pozitív hatás korántsem lesz egységes területi szinten: Kelet-Magyarországon, ahol a közmunkások aránya magasabb, vélhetően kevesebben jutnak majd lakástámogatáshoz, azaz ott csekélyebb mértékben élénkül majd az építőipar.

Várhatóan más ágazatokban is folytatódik majd a keleti és a nyugati országrész távolodása egymástól, részben azért, mert a kormányzati intézkedések továbbra sem a gazdaság struktúraváltásának irányába hatnak. – Nem látszik az elmozdulás a magasabb hozzáadott értékű ágazatok felé. Pedig ez fontos lenne, hiszen egy újabb gazdasági válság esetén az ilyen területen működő cégek nem költöznek azonnal, hiszen függnek a képzett munkaerőtől, ez pedig hosszú távú biztonságot jelent az alkalmazottaknak. Emellett olyan vállalatok születnének, amelyek az uniós támogatások megszűnte után is életképesek – magyarázta a kutató. Szerinte idén sem áll meg a szakmunkások külföldre – elsősorban Németországba – áramlása.

Azok a tényezők ugyanis, amelyek az ország elhagyására késztetnek valakit, nem változtak érdemben.

– Sem a bérek szintje, sem a fia­talok számára elérhető lehetőségek, sem a korrupció érzékelt szintje nem változott jelentősen. Mindez nem jó alap egy biztonságos, kiszámítható jövő felépítéséhez – véli Hárs Ágnes, akinek egyik szakterülete éppen a nemzetközi migráció. A német gazdaság növekedési kilátásai is biztatók, aminek jelentős hatása van a hazai foglalkoztatásra.

Kulcsszerepe lesz a következő években az uniós forrásoknak is, hiszen ezek nyomán szintén új és új álláshelyek jelennek meg. – A gazdaságnak továbbra is elsősorban a szakemberekre van szüksége, ezért 2016-ban sem változik majd az az évek óta tapasztalható áldatlan állapot, hogy miközben egyes régiókban és szakmákban kritikus szintű, azaz a termelést, szolgáltatás színvonalát veszélyeztető a munkaerőhiány, addig rengeteg alacsony végzettségű vagy képzetlen ember évek óta munka nélküli – hívta fel a figyelmet Hárs Ágnes.

Egyre többen találhatnak állást viszont a megváltozott munkaképességűek közül. – Számukra immár nemcsak tömeg, hanem minőségi, magasabb szintű pozíciókat is hirdetnek, hiszen az őket alkalmazó munkaadók szociális hozzájárulási adókedvezményt vehetnek igénybe, ha rehabilitációs kártyával rendelkező dolgozót foglalkoztatnak – mondta lapunknak Balog Lajos, a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó Trenkwalder rehabilitációs üzletágának vezetője.

A fogyatékkal élő dolgozók foglalkoztatása esetén ráadásul immár uniós bérköltség-támogatás is igénybe vehető. Egyes megyékben – a fővárosban, Győr és Kecskemét környékén – szinte alig találni megváltozott munkaképességű állástalant, miközben Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy vagy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében még mindig jelentős a csak állami ellátásból élők száma.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.