galéria megtekintése

Hiába a sok pénz, Matolcsy unokatestvére ellen az egyik végrehajtás indul a másik után

5 komment


Baksa Roland

Matolcsy György unokatestvérének cége, bár még bankja is van, több adóvégrehajtással volt kénytelen szembenézni az elmúlt időszakban.

Hiába ömlöttek – és a feltételezések szerint most is ömlenek – összességében évi forinttízmilliók a Matolcsy György vezette jegybank alapítványaitól és magától a jegybanktól a Matolcsy unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltségébe tartozó BanKonzult Kft.-hez, a cégadatbázis szerint a közelmúltban alighogy lezárult egy adóhatósági végrehajtás a vállalkozással szemben, máris egy másik indult ellene.

A BanKonzult székháza a Kelenhegyi úton. A bankjuk is odaköltözött
A BanKonzult székháza a Kelenhegyi úton. A bankjuk is odaköltözött
Földi Imre

Az Opten cégadatbázisa szerint a NAV Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatósága Hátralékkezelési Osztálya idén februárban rendelt el végrehajtást a BanKonzult Kft.-vel szemben (az nem derül ki, milyen ügyben), április végén pedig megszűnt a végrehajtás – vélhetőleg behajtották a tartozást. Aztán pár napra rá, május 4-én újabb végrehajtás indult. Erről sem derül ki, mi áll a háttérben, és az Opten tanúsága szerint még folyamatban van a végrehajtás – bár a BanKonzult lapunk megkeresésére írt válaszában már múlt időben fogalmaz, „valamennyi eljárás rendezése megtörtént".

 

Annyit kiemeltek még, hogy a cégnek „jelenleg nincs adótartozása", és hogy „a társasággal szemben esetlegesen indult adóvégrehajtásokról elmondható, hogy azokat csupán adminisztratív csúszások idézték elő, melyek rendezése rövid időn belül megtörtént, de volt közte kis összegű parkolási díjból eredő eljárás is."

Az idei két végrehajtás előtt legutóbb 2014 közepén Budapest második kerülete kért végrehajtást a Szemerey tulajdonába tartozó céggel szemben, 2012-ben is volt két másik végrehajtási ügyük.

Lehet, hogy csupán slendrián a könyvelőjük – mondta lapunk kérdésére egy – neve elhallgatását kérő – könyvelő.

Mindenesetre az átlagos szemlélődő furcsállhatja, hogy az a BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. marad el valamilyen pénzzel, amely – mint az pár hete kiderült – a jegybank hat alapítványától havi 750-750 ezer, a jegybanktól pedig havi 500 ezer forintot kap egy kiadványért, elemzésért. Ez így évi 60 millió forint. Ami jól jön a cégnek, mivel 2014-ben az árbevétele alig haladta meg a 160 millió forintot, de tavaly már 232 millióra ugrott. Az adózott eredménye még így is csak alig javult: bő 12 millió forint volt 2014-ben, tavaly pedig 13,4 millió.

Ráadásul a Szemerey-birodalom egyik központi cégének számító BanKonzultnak van egy bankja is: az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt.-ben 98,47 százalékos befolyást biztosít a tulajdonrésze. Az NHB-nél jegybanki alapítványok tartanak betétet milliárdos nagyságrendben, és az egyik alapítványi cég, a Kecskeméti Duális Oktatás is számlát vezet nála. Az NHB több olyan céget is hitelez, amely Szemerey Tamás érdekeltségének számítanak vagy közel állnak hozzá, és az NHB adott kölcsön ­Matolcsy György egyik fiának, ­a Matolcsy Ádám érdekeltségébe tartozó Glamorous Kft.-nek. A 400 millió forint körüli hitelből vásárolta meg a Balaton Bútor ­Kft.-t. Az NHB lényegében a jegybanktól – a Növekedési Hitelprogram Plusz program keretében – kapott forrást helyezte ki ezzel. Az ügyfélkör bővülése lecsapódott abban is, hogy a 2014-es, közel 200 milliós veszteségből tavaly 73 milliós adózott nyereségbe fordult.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.