Hétvégére kész az új IMF szándéklevél

Varga Mihály szerint nincs fennakadás a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között folyó tárgyalásokon. Mint mondta a hétvégére elkészül a szándéklevél is. A gazdasági törvénycsomagról a jövő heti zárószavazásig van még idő egyeztetni az IMF-fel - hangsúlyozta az államtitkár.

Az IMF-delegációjában részt vesz az Európai Unió, az Európai Központi Bank képviselője is - erősítette meg Varga Mihály, kiemelve, hogy  a delegáció így teljes körű tájékoztatást tud adni az álláspontjáról. Az államtitkár leszögezte: a kormány is elmondta a maga  álláspontját. 

A szándéklevél elkészítéséig még tisztázzuk azokat a kérdéseket, amelyeket másként ítélnek meg, mint a kormány - mondta a Miniszterelnökség vezetője.

Az index.hu hírportál kedden olyan értesüléseit közölte, miszerint  fagyosabbá vált a viszony az IMF-delegáció és a kormány között, mert a magyar fél kész tények elé állította a valutaalapot az idei adócsomag ügyében, holott az IMF-nek  "vannak még szakmai kifogásai is adóügyekben".  Az index úgy tudja, hogy az IMF  neheztelésének legfőbb oka, hogy az Orbán-kormány lényegében nem hajlandó tárgyalni az idei intézkedések tartalmáról, a már bejelentett és jövő héten a parlamenti zárószavazáson is áteső adócsomagról, és benne különösen a bankadó összegéről.

Arra kérdésre, hogy az IMF felvetette-e az adócsomag egészének őszre csúsztatását, azt válaszolta: ilyen kérés nem volt, de az előfordult, hogy az IMF jelezte, egy-egy jogszabályt később kellene életbe léptetni, mint ahogy azt a kormány tervezi. Hozzátette: a kormány azonban jelezte, a június eleji helyzet miatt a kabinetnek azonnali lépéseket kellett tennie, ezek a törvényjavaslatok ennek jegyében születtek. Ezt az IMF meg is értette - szögezte le az államtitkár. 

Arra a kérdésre, hogy a bankadó ezek között szerepelt-e, Varga Mihály annyit mondott: elég sok javaslatról tárgyaltak. Leszögezte: a bankadóból tervezett 200 milliárd forintnak idén be kell folynia a büdzsébe, és azt az IMF sem vonta kétségbe.

Arra a kérdésre, hogy az parlament előtt lévő gazdasági csomag változhat-e a további tárgyalások fényében, azt válaszolta: a kormány intézkedési csomagjának jövő héten van a zárószavazásra, néhány javaslatról július 22-én szavaznak. Ez szerencsés is - fűzte hozzá -, mert így több idő jut az IMF-fel való érdemi egyeztetésre.  Varga Mihály kiemelte: a hétfőn elfogadott módosító indítványok eddig még nem változtattak érdemben az eredeti előterjesztésen, de még nem volt meg a zárószavazás, és volt már arra példa, hogy koherenciazavar címén zárószavazás előtt bekerültek a törvényekbe olyan ügyek, amelyeket a parlament korábban nem tudott lezárni.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.